‹ Könsmognad

Vår kattunge könsmogen eller inte rumsren?

Hejsan!

Vi har en liten kattunge, Stickan. Han är ca fem månader och har alltid varit duktig att gå på lådan. Men nu…. han sätter sig där han själv behagar att sitta.
Är han könsmogen? Vad ska vi göra?

Hälsningar
Pernilla

Hejsan!

Oftast när katter sätter sig på andra ställen än där de skall uträtta sina behov är det någon slags protest. Har något i hemmet förändrats?
Katter är känsliga, och även små förändringar kan få dem ur balans. Även sånt som lite gräl och konflikter mellan människor i hemmet kan få katten att göra det han inte skall.
Så mitt råd är att först analysera om det skett någon typ av förändringar – för där brukar orsaken ligga.
Är katten frisk annars? Inga magproblem eller annat? Sedan kan det vara bra att ha flera kattlådor, även om man bara har en katt – och vara konsekvent att visa på lådan. Och kan man passa katten och se när han tänker sätta sig där han inte skall – lyft honom till lådan och stanna kvar tills han gjort det han skal och ge honom beröm – när han gjort det.
Jag tycker att han är lite väl ung för att vara könsmogen ännu. Vad är det för ras? Burmakatter, Siameser och orientaliska katter blir könsmogna tidigast, och kan börja när de är runt sex till sju månader, vissa till och med tidigare. Vanliga Européer blir könsmogna när de är runt ett år.

Mvh / M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden