‹ Katter & flyttning

Vad ska jag tänka på vid ny katt 2?

Om en vecka kommer jag få en huskattunge som varit avlivningsfotad. Den har inte fått några som helst avmaskningar, vaccineringar eller annat sådant. Den är inte heller registrerad eller liknande. Vad bör jag göra nu, direkt och under första året? Vad behöver göras på denna fronten årligen?
Jag har tänkt föda upp katten på både torr- och blötfoder och nu i början på speciell kattungemat. Hur mycket av varje bör den ha per dag? (under den tid den äter kattungemat och när den är vuxen). Behöver den andra tillskott av vitaminer eller liknande? Jag vill verkligen göra allt rätt!

Du bör avmaska kattungen då den kommer till dig. Axilur vet biter på de flesta inälvs- parasiter, utom på Dipylidium och Diphyllobothrium. Avmaskningsmedel kan du köpa på apoteket. Var noga med att följa bruksanvisningen på förpackningen. Avmaskning bör göras regelbundet, unga katter avmaskas upp till tre månaders ålder rutinmässigt ca. en gång per kvartal. Äldre katter avmaskas rutinmässigt en-två gånger per år eller vid behov.
Vaccination mot kattpest och kattsnuva, Felidovac PRC bör också ges, av veterinär. Man brukar grundvaccinera och efter tre veckor vaccinera en gång till. Sedan är det årlig vaccination.
Kattungemat är lämpligast att ge kattungen nu i början. Det finns ett bra sortiment i zooaffärer, t ex Hill´s, Royal Canin, IAMS m fl.. Man brukar ge mängd kattmat efter kattens vikt och ålder.
T ex en kattunge som är tio månader väger cirka ett kg bör ha 55-60 gram torrfoder (IAMS). Detta står också på för- packningarna hur mycket man bör ge. Det är bra, i mitt tycke, att lära katten äta både blötmat och torrfoder. Procat är ett bra vitamintillskott för katter. De flesta katter tycker om detta. Växande och vuxna katter får en tablett om dagen. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden