‹ Katter & flyttning

Vad ska jag tänka på när jag får hem kattungen?

Jag ska ta emot en liten kattpojke. Vad ska jag tänka på, det ska bli en innekatt. Foder vilka foder är dåliga ska de ha fisk? Badas? Jag vill ha mycket information.

Tack så mycket.

Hej!
Förhoppningsvis är din katt avmaskad och vaccinerad när han kommer till dig, annars kan du köpa avmaskningsmedel på apoteket och ge honom det och beställa tid för vaccinering hos veterinären.
Det kan vara bra att göra även om han ska vara innekatt, så är du på ”den säkra sidan”.
Om du har tänkt ge fisk åt honom så koka den ordentligt först och ge inte för mycket till att börja med, för han kan bli dålig i magen ifall han inte har ätit det tidigare. Magen måste få vänja sig lite i taget. Annars finns det jättebra specialfoder på djuraffärerna som t e x IAMS, Royal Canin m fl. Dessa foder är lite dyrare än de som finns på vanliga affärer men är istället bättre sammansatta och dessutom drygare i längden. Man vet dessutom att katten får i sig det den behöver ifråga om vitaminer, mineraler och proteiner. Se bara till så det finns tillgång till färskt vatten så katten kan dricka det den behöver.
Ge helst INTE mjölk åt katten! Ge den hellre grädde om du vill ge honom något ”extra gott”. Katter kan inte tillgodogöra sig mjölken på samma sätt som grädden och riskerar att bli dåliga i magen.
Om det är en korthårig katt, så kan det räcka med att bada honom när du tycker att han är smutsig. En korthårig katt har lättare att hålla efter sin egen päls. En långhårig katt kan behöva badas oftare beroende på pälskvalitet. En del pälsar ser man när dom börjar bli ”feta”, då är det dags för bad! Annars kan det räcka med varannan månad eller kanske mer sällan än så. Däremot kan du kanske behöva kamma igenom den rätt ofta – allt ifrån 1g/dag till minst 1g/vecka också beroende på om den har lätt att tova i pälsen eller inte.
Är katten rumsren när dem kommer till dig: Visa den sandlådan meddelsamma, ha gärna kvar han där tills han kissar, när han väl har gått i den en gång kommer han alltid att hitta tillbaka. Ha den till att börja med ganska nära till hands, en kattunge är som ett litet barn: de blir kissnödiga ”på en gång” och då är det bråttom! Är lådan för långt bort, ja då sätter man sig vart de passar och då kan grunden till en ovana lätt läggas.
Låt honom också gå och nosa runt i lugn och ro i sitt nya hem så han får bekanta sig med omgivningarna. Det lägger grunden till en bra början i det nya hemmet. Katten lär känna sitt nya hem och blir trygg och harmonisk.
Be bekanta att vänta ett par dar med att komma och se honom, låt honom lära känna dig (och din familj) först. Hoppas att det går bra för dig och din katt!

Mariana