‹ Avföringsrelaterade problem

Vad kan jag göra med kattens förstoppning?

Min fråga handlar om en fjorton år gammal birmahane (kastrat) som har problem med förstoppning. Det bildas stora klumpar avföring som han har väldiga besvär att få ut. Finns det något särskilt foder som förebygger förstoppning? Om han redan är förstoppad, hur bäst avhjälpa detta? När det blir riktigt stora klumpar får han även problem med att kissa.

Karin

Hejsan!
Äldre katter har lätt för att få förstoppning, det är min erfarenhet. Vid akut förstoppning kan du ge Paraffinolja, är katten mycket förstoppad måste du ge tills han kan göra ifrån sig. En vuxen katt kan du ge 1BD matsked (25 ml) paraffinolja. Man bör komma ihåg att det inte är bra att ge paraffinolja för jämnan, men ett par gånger i veckan kan du ge honom det.
Detta fick jag göra med min gamla Burmahona på ålderns höst. Jag gav henne detta då jag såg att hon började få problem med avföringen. Messmör är bra för att förebygga förstoppning, det är milt laxerande. Men det gäller ju att han vill äta detta. Att hålla på att tvinga i katten messmör kan bli jobbigt för katten. En veterinär jag talat med har föreslagit Lactulos (finns på apotek), det är också mot förstoppning. Har dock inte provat detta själv, eftersom jag fått fart på katternas magar med Paraffinoljan. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*Berliner Mauer’s Burmeser, Liden