‹ Fodervärd

Vad innebär det att bli fodervärd?

Hej!
Mitt namn är Anneli och jag är verkligen intresserad av att ha katt, jag har nästan alltid haft hund. För att prova har jag tänkt mig att bli fodervärd men vet inte riktigt vad det innebär. Om du kunde svara mig på detta vore jag verkligen glad.

Mvh
Anneli


Hej Anneli!
Att vara fodervärd är minst lika mycket ansvar (om inte mer) än att äga en katt själv. Det innebär att du har ansvar för någon annans djur vilket inte alltid är så lätt.
Fodervärd är i princip just som det låter. Du är en sk. värd för katten och du står för dennes foder. Detta ansvar omfattar även annat också. Om det är en hona så innebär det att du skall ha kattungekullar hemma vilket också innebär att du bör skaffa dig en del kunskap om dräktighet och förlossningar etc. Det händer men det är inte så vanligt att ägaren/uppfödaren tar hem sin katt när den ska ha kattungar utan överenskommelsen är oftast att kullen skall födas hos fodervärden.
När det gäller att ha en hane på foder kan det bli knepigt eftersom ägaren/uppfödaren troligtvis vill använda denne i avel kanske till sina egna honor eller sälja parningar till andra. Du måste då ta emot andras katter i ditt hem och får då räkna med att hanen blir ”till sig” och kanske börjar markera revir och vips så stinker ditt hem kattkiss. Det behöver inte bli så men man skall vara beredd på att det kan bli så.
Oavsett hane eller hona på foder så skall alla eventualiteter beaktas både för och nackdelar. Det är viktigt att du inte går med på något ”slavkontrakt” där det blir du i slutändan som får stå för alla kostnader. Det kan vara lätt att tro att man ”får” en katt bara för att man inte betalar en köpeskilling men utan ett vettigt avtal så kan jag nästan lova att den katten kanske kommer att kosta dig mer än om du hade köpt den själv. Det bör alltid finnas ett skrivet avtal som du kan ta del av. Avtalen kan se mycket olika ut så det är viktigt att du läser igenom noga. En viktig bit t.ex. är att det skall stå att det är ägaren/uppfödaren som står för försäkring på katten annars kan det bli du som för stå för ”hela kalaset” vid ett t.ex. ev. kejsarsnitt.
Förslag på Avtal från SVERAK samt en massa annat matnyttigt som kan vara bra att veta finner du på denna sida.

Hälsningar
Ellinor