‹ Lång päls

Vad göra åt att det ofta finns rester kvar i pälsen efter lådbesök?

Hej!
Min katt får problem efter hon varit på lådan med att det ofta fastnar ”rester” i pälsen runt analöppningen och ibland i svansen. Vad göra?
Jag försöker hjälpa henne att göra henne ren men det är svårt och
inte alltid så populärt. Det fungerade bättre tidigare när hon var lite
nerklippt. Jag har försökt att klippa henne på vissa ställen men det är svårt att komma åt och jag vill inte gärna klippa fel. Har ni några tips?

Margareta

Hej Margareta!

Det problem som du har delar du med andra långhårskattägare. Det finns tyvärr inga speciella knep att ta till mer än de som du redan provat. Det bästa tycker jag är att försöka frisera katten i baken. Det är enklast om man gör det regelbundet t.ex. en gång i veckan samtidigt som man har annan ans t.ex. klovård. Att vänja katten vid ett visst mönster är bra. Det kommer inte att gå så bra den första gången och kanske inte den andra heller. Men du får inte ge upp! Klipp lite och låt henne sen vara om hon protesterar. Ta sen tag i det igen efter en andningspaus där ni kelar lite och hon får en liten godbit. Belöna henne rikligt med klappar och beröm när hon varit duktig. Det kommer att gå jättebra efter ett tag! Risken att du klipper henne tror jag är ganska liten så det behöver du inte oroa dig för. Använd en trubbig sax s.k. nagelsax så du inte sticker henne om hon skulle göra en hastig rörelse. Lycka till!

Vänligen Liza