‹ Kön på katten

Vad finns det för skillnader i temperament mellan hanar och honor?

Hej!

Jag har tänkt skaffa katt och funderar på om jag ska ta en hona eller hane. Jag undrar vad det är för skillnad i temperamentet mellan honor och hanar. Först och främst vill jag ha en ganska lugn katt, men kattböckerna är oense om huruvida de är honor eller
kastrerade hanar som är lugnast. Hur är det med den saken? Och finns det andra skillnader?

Mvh
Hanna

Hej Hanna!

Först vill jag säja grattis till beslutet att skaffa katt. Du undrar vilket kön du skall välja. Som kattunge är så gott som alla katter likadana, fulla av bus och upptåg och man kan aldrig veta helt säkert hur katten kommer att bli som vuxen! Det beror mycket på arvsanlag och givetvis uppfostran.
Min erfarenhet är att honkatter är lugnare än hankatter. De hankatter som jag haft äran att få lära känna har alla varit väldigt lata, bekväma, kelna, matglada, inställsamma, sociala och fulla av upptåg. De har hittat på allt från att springa velodromelopp på väggarna till att äta upp strumpor.

De honkatter som jag delat mitt liv med har varit smarta, älskvärda, renliga, ”små mammor”, självupptagna, reserverade, bestämda och lekfulla. De kan tvätta sin matte/husse i evigheter, bli oroliga om man hostar till, gärna ligga och hålla koll på saker, går undan när det kommer gäster. Men det är inte alla som är såhär!

Om du väljer en hankatt måste du kastrera honom vid ett års ålder. Annars kommer han att kissa inne och märka revir. Han kan också bli helt omöjlig och hålla på att jama i tid och otid. En hona kan du låta gå på p-piller för att undvika hennes löpperioder. Det kan ibland vara nödvändigt att ge henne det även om hon skall vara
innekatt. Man kan också operera henne. Om du har tur kan hon vara så lugn att hon inte behöver p-piller. Det är ovanligt men kan förekomma. När en hona löper kan hon börja kissa inne och jama i tid och otid. Om du vill ha en garanterat lugn katt skall du välja en ”äkta” katt som t.ex. persern. Lycka till!

Vänligen Liza