‹ Under resan

Vad bör jag tänka på vid långresa?

Hej!
Jag ska hälsa på mina föräldrar som bor 40 mil bort och ska då ta med mig mina två katter (ett år resp. två år). Dom har inte åkt bil längre sträckor förut.
Vad bör man tänka på? Måste man ta pauser extra ofta för att rasta katterna? Hur vet man om en katt är åksjuk? Märker man det på den?

Jenny

Hejsan Jenny!
Det här är vad jag brukar gå efter: För det första ska du se till så att transportburen är fastsatt i säkerhetsbältet :-)
Se till så att buren inte står i drag, inte i direkt solljus, och inte bredvid en högtalare (eller i alla fall inte ha ljudet på så högt).
Ha gärna en vattenskål som hänger på insidan av gallret, så de kan få i sej vätska. De flesta katter vill inte äta under transport, men vatten kan gå åt. Ha gärna med en liten extra vattenflaska, så du kan fylla på om det behövs.
Mina katter brukar aldrig vilja gå på lådan när de åker bil, men du kan ha en liten med för säkerhets skull, och ta ut katterna ungefär efter 1/3 av vägen, och se om de vill gå på lådan.
Själv har jag haft det så bra ett tag att jag har haft 1/2 hundburen bak i bilen till katterna. Där fick vi plats med både katter, sandlåda och en hylla för dom att sitta och ha utkik på – samt att de åkte säkert. De föredrog att åka där, framför att sitta i transportburen.
Om en katt är åksjuk, märks det. Den kräks, blir apatisk, mår inte bra alls. Om din katt uppvisar de symptomen, kan det vara värt att ta kontakt med en veterinär – de har bra åksjuketabletter. Lycka till med bilresan!

Mvh
Susanne Wahlborg