‹ Utställningar

Utställningsfrågor

Jag heter Stefan Håkansson. Jag är nybliven ägare till en norsk skogkatt, 13 v gammal. Hennes föräldrar har gått bra på utställningar, och jag tänker ställa ut min kisse med. Mitt problem är att jag inte vet hur det i detalj fungerar.
Jag vore tacksam om ni kunde skicka över, regler, olika klassindelningar, hur blir man champion. Jag är helt ny inom kattområdet så jag behöver veta mycket om denna fina hobby. Tacksam för svar.

Mvh
Stefan Håkansson

Hej!

Ämnet kattutställningar är stort och svårt att förklara så här, man lär sig bäst genom att delta i dem. Men jag ska göra ett försök.
Så här går det till på en utställning:

Grundbedömning
I grundbedömningen tävlar katterna bara mot andra katter av samma ras, kön, färg och kön i samma klass. Dvs. i klass 3 tävlar alla svarta européhanar om ett CAC. Tvåan blir ex 2, trean ex 3 osv. Det kan hända att vinnaren i klassen får bedömningen ex 1 ej cert och då är katten inte tillräckligt bra för att få certifikatet, den kan t ex vara fillfälligt dålig i färgen eller ha ett svansfel. Likadant går det till i alla klasser.

Bäst i variant
När alla svarta européer i samtliga klasser är bedömda tar domaren ut BIV, Bäst i variant. (IDP en BIV totalt – Sverak: en BIV ungdjur, en BIV Vuxen och en BIV kastrat) Det krävs minst 3 svarta katter på utställningen för att BIV ska kunna tas ut.

Bäst i Grupp (enbart IDP)
När alla färgerna i en färggrupp är bedömda, så väljer domaren ut BIG, Bäst i Grupp. En färggrupp består av en samling varianter. I solidgruppen tävlar de bästa enfärgade (icke tabby) katterna mot varandra. För att BIG ska kunna krävs ut krävs minst tre katter i gruppen, samt att minst två grupper är representerade på
utställningen.

Bäst i Ras (enbart IDP)
Precis som det låter – bästa katten i varje ras blir BIR. Också här krävs minst tre deltagande katter.

Domarens Bästa (DB)
Varje domare tar sedan ut sina vackraste katter i resp. bedömningsgrupp. IDP har Långhår/exotic – Semilånghår – Korthår medan Sverak kallar sina grupper för Kat I, II, III och IV. Skillnaden är att på IDPs utställningar tävlar siameser och orientaler tillsammans med alla andra korthår och balines, javanes och somali bland
semilånghåren medan dessa raser ingår i Kat IV och Kat III på Sveraks utställningar. Det skiljer också lite grand på själva uttagningen.

Panel
Nu är det dags för domarens bästa katter att tävla mot de andra domarnas bästa – inom hårlagen/kategorierna. ”Vår svarta européhane (om han nu går så långt) går nu mot t ex en abessinierhane och en siameshane.

Bästa-katter
Kallas de katter som vinner panelen. Bästa totalt blir den av t ex alla korthår som domarna enas om är vackrast.

Best In Show
Slutligen är det dags för Grand Finale. Av de som blivit Bästa totalt väljs utställningens absolut bästa katt ut.
Mer information finns på följande länkar
Svenska katters sida
IDP-regler
Sverak

Lycka till
Carola