‹ Utekatt

Utekatt eller innekatt?

Hej!
Jag har funderat på att skaffa katt och undrar nu om man kan ha en utekatt fast man bor i lägenhet?
Jag bor i en etta på 40 kvm och tycker att det bästa för katten vore om den kunde vara ute på dagarna när jag inte är hemma. Jag bor i Bromma utanför Stockholm i ett relativt lugnt bostadsområde. Hur lär man sin katt att hålla sig borta från bilar och andra faror? Bör jag ha inne eller utekatt? Och om inne, blir den inte uttråkad om den är ensam hemma på dagarna?

Hälsningar
Karin.

Hej Karin
Ja om man som du bor i ett område där det finns bilar så vill jag inte rekommendera att du har en utekatt. En katt kan inte lära sig på egen hand att bilar är farliga, en katt lär sig av erfarenheter, och att lära sig att bilar är farligt kan ju sluta med döden. Även om det är ett lugnt område så lär sig katten inte av egen kraft att akta sig för bilar.
Så mitt råd är ha katten som innekatt. Visst blir katten uttråkad om den inte har något att göra, och att katten skulle roa sig själv är inte så troligt. Så du får skaffa ett klätterträd åt den och ägna mycket tid till den när du kommer hem, och varför inte skaffa den en kompis att leka med. Det är inte dubbelt så dyrt men det är dubbelt så roligt både för dig och katten.
Om du oroar dig för utrymmet så är det inget att oroa sig för om du skaffar klätterträd så kommer dom att jaga varandra upp och ner för det, så det är ingen fara om du dessutom har en balkong som du kan näta in så får katterna gott om plats. Du kan ju också lära katten att gå i sele och ta den på promenad.
Om du trots allt väljer att ha en utekatt så glöm inte att den bör öronmärkas för om det händer den något så får du i alla fall reda på det då. Lycka till med din katt och du, skaffa en kompis det finns massor av katter som behöver ett hem.

Kattkramar
Inger