‹ Undernärd/låg vikt

Tycker katten verkar underviktig. Vad ska vikten ligga på ?

Hejsan!

Jag har en snart ettårig katt. När han kom hem till oss var våran äldre katt (båda persrar) rätt taskig mot kattungen antog vi. Han fräste och var aldrig med oss i familjen längre, utan gömde sig helst och var för sig själv.

Men nu är det helt förändrat då de både kan leka, bråka och äta tillsammans. Vi tror att dom trivs ihop innerst inne. Sen har vi en hund som är ca. 50 cm i mankhöjd som är på och slickar på lillen hela tiden. Han är rätt ”hårdhänt”, eller vad man ska säga. Lillen är väldigt tunn och liten så min första fråga är dels hur stor en katt är när den är ett år och hur mycket han ska väga? Lillen är lätt och väger ungefär ett och ett halvt kilo. Vi har avmaskat honom för vi trodde att det var problemet. Han är väldigt matglad så vi tror att han kan bli fet någon dag. Vi tror att alla gillar varann men lillen är vinglig, smal, har utstående nos, och har fel färg. Jag är så orolig för honom. Det vore bra om jag kunde få svar ifall du tror att han har något problem med dom andra djuren, eller ja, bara något.

Mvh
Lia.

Hej Lia!

Din minsta perserhane är tydligen underviktig. En fullvuxen perserkatt bör ligga mellan tre och ett halvt till sju kg. Jag tycker inte att du skall oroa dig för hans vikt så länge som han äter och verkar pigg för övrigt. Det är ju med katter precis som med oss människor att vi är olika stora. Precis som du säger kommer han säkert att bli kraftigare en dag. Du har avmaskat honom säger du. Detta bör man göra mer än en gång men jag antar att du har gjort så som det står i anvisningarna eller enligt råd från veterinär.

Han är ännu bara en liten katt och jag tror att han kommer att lägga på sin vikt när han växt färdigt. All den energi som han har fått tidigare har han behövt för att växa. En kattunge är ofta skranglig och har ett lustigt utseende. Benen kan vara för långa och kroppen kan vara lång och mager men allt detta kommer helt säkert att rätta till sig. Om du tycker att han behöver mer näring så bör du kanske byta foder. IAMS burkmat är mycket näringsrikt och det finns både som vuxenfoder och som kattungefoder. Kattungefoder är mycket näringsrikt och det kan du hålla på med ett tag till. Gärna av IAMS, ECUNUBA eller ROYAL CANIN. Försök sticka åt honom lite extra godbitar. Du kan även ge honom babyvälling för det brukar kattungar gå upp i vikt av.

Det är alldeles normalt att oroa sig för denne lille herre. Han är ju som du själv säger minstingen. När det finns katter som är äldre blir det automatiskt så att man hela tiden jämför och oroar sig, oftast helt i onödan. Det hör liksom till. Att han sen ser annorlunda ut behöver inte alls betyda att det är något fel på honom. Han kommer säkert att bli en fin herre när han har växt färdigt. Så länge som det verkar bra mellan djuren tycker jag inte att det finns någon större anledning till oro. Din hunds beteende mot kattungen är också normalt men du får vara observant så det inte blir allvar av det i längden. Det är inte säkert att kattgossen accepterar detta så mycket längre till !

Vänligen
Liza