‹ Graviditet

Tuttande kattunge

Jag har tre katter, mamma och två av hennes ungar. En av de små fjolårsungarna vill fortfarande tutta på mamman. Nu är mamman dräktig igen, och jag undrar hur det kommer att gå. Kommer ungen att få fortsätta snutta, och ta mjölken från de små, eller stöter mamman bort henne automatiskt när de nya kommer.


Hej!
Ja du, det var en ”svår” fråga! Vanligtvis brukar mamman stöta bort ungarna senast vid tre-fyra månaders ålder ifall de inte är avvanda innan dess.
Din kattmamma måste vara ovanligt snäll och ”mammig” som låter dem hålla på längre än så. Jag tror i alla fall att du bör försöka vänja av dem själv, för risken finns faktiskt att mamma katt låter dem fortsätta dia oavsett om de är två olika kullar.
Jag har varit med om en kattmamma som, när hon hade egna bebisar, lät ungar från en annan honas äldre kull dia henne samtidigt som hennes egna. Vid de tillfällena ingrep jag och plockade bort de små ”gökungarna” just för att de inte skulle ta mjölken för de små.
Försök plocka bort dem när du ser dem dia, risken kan ev. finnas att deras tuttande sätter igång en för tidig förlossning dessutom!
Sen bör du också hålla dem ifrån sin mamma när hon väl har fått den nya kullen och inte alls låta dem få tillfälle att dia. Har du kanske möjlighet att ha henne i ett rum för sig själv med sina bebisar? Jag hoppas att det går vägen för Er! Lycka till!

Mariana