‹ Tovor

Tovor i Perserpäls fråga 2

Hej!

Jag har en perserkatt som har fått jättestora tovor i pälsen på sidorna fast jag borstar henne varje dag, hur ska jag få bort dem? Kan jag klippa bort dem, hur lång tid tar det innan pälsen växer ut igen?
De jag köpte henne av sa att jag skulle bada henne två gånger i året, är det farligt att bada henne oftare, hon är svart blir pälsen kanske grå och glanslös om jag badar henne oftare? Hur ska jag få henne att klösa på klöspelaren, hon klöser på alla andra ställen men inte där! Hon tycker även om att äta plastpåsar och presentsnören, vad kan det bero på, vet en till perser som gör det, de är inte släkt!

Hej!

Jag skulle rekommenderar att du tar din katt till en veterinär som kan raka ner henne där hon är tovig. Det är betydligt bättre än att klippa själv eftersom du då lätt kan klippa katten i skinnet, dessutom: är katten besvärlig har veterinären möjlighet att ge den lugnande för att slippa ge katten en obehaglig upplevelse.

Angående badningen så anser jag nog att 2 ggr per år är nog så ”lite” – ju renare katten är desto lättare att hålla den tovfri. En katt som ställs ut ofta kan badas ca. två gång/ månad beroende på hur ofta den åker på utställning. En sällskapskatt kan du bada när du ser att pälsen börjar se ”stripig” eller ”skiktar” sig.
En del perserkatter har lättare päls som hålls renare längre och behöver badas mer sällan – andra behöver badas oftare! Men som sagt: är katten ren är en lättkammad katt och blir inte tovig.
Pälsfärgen behöver du definitivt INTE oroa dig för! En svart perser är otroligt vacker när den är nybadad och blir definitivt inte grå!

Angående klöspålen så finns det (eller brukar finnas) ”kattmynta” på en del zoobutiker. Köp det och spruta på klöspålen så blir den oemotståndlig :-)))
Katter leker med de mest konstiga saker och så länge katten inte äter upp plastpåsarna eller snörena kan det väl vara ok, men annars kan du väl ta och plocka undan dessa saker så slipper du fundera på att katten sätter i sig det och kanske får förstoppning – ge henne några ”riktiga” kattleksaker istället typ tygråttor, bollar och liknande. Ha det gott med din perser!

Mariana