‹ Tovor

Tovor hos Perser

Min Perser tovar, hon får vara ute och jag kammar henne varje gång hon kommer in, och tar bor grejer ur pälsen. Har försökt att reda ut
dem med fingrarna men de är STENHÅRDA, har nu klippt lite i tovorna i hopp om att de skall reda ut sig…
Har funderat på att låna Valium som en kompis har till sin åksjuka kisse, kan det vara någon bra ide? Att söva henne lite milt, så hon blir
lugn och ligger still när matte grejar.

Hej!

Använd absolut INTE valium till katten! Man ska inte ge ”humanpreparat” till djur! Är det verkligen möjligt att någon veterinär har skrivit ut detta som medel mot åksjuka?
Vår terrier var åksjuk innan han flyttade till
oss, men han fick tabletter som veterinären hade skrivit ut…
Om du absolut inte kan reda ut tovorna själv – beställ tid hos en veterinär och tala om att du vill ha hjälp med att få bort tovor på henne. Mest troligt kommer dom att raka bort tovorna på henne, antingen med eller utan hjälp av en lugnande spruta beroende på hur katten reagerar vid ljudet av maskinen. När du en gång fått bort tovorna: Vänj henne vid borstning och badning, torka gärna pälsen med hjälp av hårtork – en ren perserpäls är lättare att hålla tovfri än en smutsig.

Borstar du henne varje dag ska det vara lätt att hålla efter pälsen, badar du henne var fjärde till sjätte vecka hjälper det också till. Under fällningsperioden kan du kanske behöva borsta henne oftare eftersom ullen som släpper annars liksom fastnar under täckhåren och då blir det antingen hårda knutar eller hopfiltade stora tovor.
Sen är det också himla olika på perser- pälsar…en av mina honor behöver jag bara
borsta en gång/ vecka (= gudomlig päls), en av mina hanar knutar ihop sig så fort han ser en vattenskål = ständigt kammande :-))))
Ifall du inte vill gå till veterinären, ta hjälp av en kompis som kan pyssla med katten medan du klipper bort tovorna men är katten mycket orolig rekommenderar jag nog vet. så hon inte blir klippt i skinnet av misstag!

Lycka till!