‹ Kattlitteratur

Tips om litteratur om jämförelse mellan tamkatt och vildkatt

Hej,

Jag heter Susanne och går sista året på gymnasiet Barn & Fritidsprogrammet. Nu ska vi börja med våra sk. specialarbeten, och jag har valt att skriva om katter eftersom detta är ett stort intresse för mig.
Jag ska göra en jämförelse i mitt arbete. Då hade jag tänkt att jämföra tamkatters och vildkatters beteende, men problemet är bara att jag inte kan hitta någon information om vildkatters beteende. Därför tänkte jag att du kanske kunde hjälpa mig. Jag är tacksam för allt du kan hitta!

Mvh
Susanne

Hej Susanne!

Det finns tyvärr inte så mycket litteratur om just vildkatter. Med vildkatter så antar jag att du menar den katt som vi har som tamkatt nu. Det finns en liknande art i Afrika och i viss litteratur som handlar om Egypten kan man läsa om vildkatten.
Jag undrar om du letat på Internet? Där kan man ibland hitta bra information. Annars så kan man säkert be biblioteket skaffa specialböcker. Man kan alltid få låna på fjärrlån från något huvudbíbliotek.

De böcker som jag kom att tänka på är Lejonet Elsa, Född Fri och Tigrarna vårt största äventyr. Men du hade naturligtvis tänkt dig små katter? Annars är de stora kattdjurens beteende inte helt olikt de minstas. Jag vet att det är en svår uppgift att få fram om just de vilda småkatterna för jag har gjort ett arbete själv en gång om dem och deras väg till tamkatt. Men jag använde mig av den litteratur som fanns om Egypten. De böckerna fanns endast på engelska på den tiden. Hoppas att du hittar någonting som du kan ha nytta av.

Det ämne du valt är spännande men som sagt det finns inte så mycket dokumenterat. Jag vet att det gått en serie på Geographic Channel i våras om vilda småkatter och det har även gått en serie om katter på kanal åtta men jag vet inte om de går just nu. För att få veta TV-utbudet så kan du kanske kolla i en TV-tidning för hela veckan. Jag vet tyvärr inte vilken dag dessa program gick. Hoppas att du hittar någonting. Lycka till!

Vänligen Liza