‹ Tand och mun problem

Tappad tand

Hej!

Min katt håller på att tappa ena tanden. Hon är snart 17 år gammal och hon äter och dricker. Är det farligt på något sätt, gör det ont för katten. Behöver man ringa till en veterinär eller så? Det verkar inte som om det gör ont på henne!

Blir tacksam av svar från en 87:a

Hejsan Amanda!

Det är inte helt ovanligt att gamla katter tappar tänder. Detta i sig är ofarligt, du kan ju kolla upp om hon har tandsten eller eventuella andra problem med tänderna, för att vara på den säkra sidan.
När det är fråga om en katt med sån aktnings- värd ålder bör man ha viss respekt för att söva och låta skrapa tänderna, anser jag. All narkos är en risk för katten. Skulle detta var nöd- vändigt, skulle jag råda till att ”hålla koll” på veterinären så han/hon inte söver mera än nödvändigt, minimal dos. Att hon äter och dricker tyder på att hon knappast har några större problem. Har hon inte ont, och av ditt mail att döma tvivlar jag på att hon har ont.
Min siameshane, som vart över 17 år, tappade så gott som alla tänder till slut, men åt friskt både burkmat och torrfoder. Jag skulle råda till, om katten är frisk för övrigt, god aptit, intresserad etc. av vad som händer runt henne, att avvakta. Om hon hade problem skulle hon krångla med maten, rafsa sig i munnen etc.. inte vilja äta. Lycka till, hoppas du känner dig lugnare nu.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden