‹ Inför resan

Ta med katten till skolan

Jag har en honkatt som jag kanske ska visa i min skola i en redovisning. Men det kanske inte är så bra att ta med katter till skolan. Men det skulle bara röra sig om en kvart eller så. Men nu kommer riktiga frågan.
Vi har ingen transportbur, måste man köpa det och i så fall hur mycket kostar en sån? Sen en fråga till: min katt har bara åkt bil en gång och det var för åtta år sedan. Det var en jättelång bilresa från Linköping till södra Småland. Tror ni att hon kan åka bil igen?

När man åker bil eller buss med för den delen så skall man ha katten i en transportbur. Dels för kattens skull och dels också för sin egen skull. Om man krockar t.ex. eller råka ut för någon annan olycka , eller vid en häftig inbromsning så sitter katten säkert i buren.
En katt är så lätt att den vid en krock kastas iväg och kan skada sig allvarligt. Den kan också bli skrämd och då vet man inte riktigt vad den kan ta sig till.
Har du ingen kamrat eller granne eller någon annan som du kan låna en bur av. Det är ju bra att ha en egen bur också om man behöver åka till veterinären. En bur kostar ca 225 kr, Så här kan du göra om katten inte varit i bur förut. Ställ fram buren gärna några dagar innan resan, lägg en filt eller något annat i buren och låt sen katten i lugn och ro bekanta sig med buren, låt buren stå framme med öppen dörr ända tills det är dags att åka.
Visst kan katten åka bil igen men det kan ju hända att den gnäller lite, prata då lugnande med den under resan.
På din fråga om du skall ta katten till skolan så har jag svårt att råda eftersom jag inte vet nåt om katten, det kan ju gå om katten är van med mycket folk. Tala i förväg med klasskamraterna så att dom är tysta och lugna, låt katten sitta kvar i buren en god stund och ”titta” in den nya miljön från sin säkra plats. Om du är ute i god tid och tar det mycket lugnt så kommer det att gå bra.

Lycka till
Inger