‹ Utställningar

Sur katt på domarbordet!

Jag har en skogispojke, han blev könsmogen för ca tre månader sedan. Han har gått jättebra på utställningarna tills nu!
Han blir jättearg på både oss och domare, sist så kunde vi inte ens sätta honom på domar- bordet. Vissa säger att jag ska fortsätta ställa ut och vissa säger att jag ska låta bli.
Vad göra? Blir det bättre sedan han fått göra det en gång eller? Jag vill ha honom okastrerad för att kunna para honom senare och kunna få en kattunge av min egen hane.
Hemma så är han jättebra mot oss och mot min gamla hona. Finns det något man kan ge honom som inte är farligt till utställningar.

Hjälp!

Hej Pia

Det är ganska vanligt att unghanar börjar ”krångla” på utställningar.
Jag tycker att du ska vänta med utställningar tills han stabiliserat sig. Antingen efter en kastrering eller när han lugnat ner sig som hane. Ibland gör de det efter ett par parningar, ibland tar det några månader. Det varierar från katt till katt.

En del säger att så länge dom inte exploderar utan bara morrar, spottar och fräser kan man fortsätta ställa ut men jag anser inte att det är rätt. Risken är stor att stressen blir för stor, katten exploderar och kan skada både domare, assistenter och dig själv.
Dessutom är det ganska vanligt att en katt som en gång exploderat på utställning aldrig mer går att ställa ut. Katten upplever själva utbrottet som något hemskt och kommer att ha det i minnet nästa gång den ställs ut, blir stressad på nytt och exploderar igen. Sedan är utställningskarriären över, det hjälper inte att kastrera.

Vänta ett halvår, (även om du bestämmer dig för att kastrera honom) prova en utställning – är katten fortfarande orolig, dra honom från utställningen innan det är hans tur för bedömning och gör ett nytt försök efter några månader.
Slutligen: Alla katter går inte att ställa ut. En katt kan vara hur snäll och lätthanterlig som helst hemma men utställningar vill den helt enkelt inte vara med på. Låt en sådan katt stanna hemma. Det är inte rätt mot vare sig katten som mår dåligt, uppfödaren till katten som får rykte om sig att föda upp katter med dåligt temperament eller dig själv som ska behöva vara nervös under hela utställningen för hur katten ska uppföra sig.

Lycka till
Carola