‹ Skygghet/rädsla

Skygg hittekattunge

Har just köpt en liten hittekatt ca. åtta-tio veckor gammal. Kattmamman var förvildad och blev skjuten av kommunens jägare. Ungen blev kvar och togs om hand av en vänlig människa som tyvärr redan hade en katt. Nu är katten mycket skygg och rädd för människor och gömmer sig helst under badkaret. Om man får tag på den så spinner den så småningom, men den vill ogärna bli ”infångad”.
Hur ska vi göra för att katten ska känna sig trygg? Är det möjligt att katten aldrig kommer att vänja sig vid människor och alltid håller sig undan. Vår förhoppning är att kattungen skall utvecklas till en tillgiven familjekatt.

Hej Stina
Ja det är lite svårt med förvildade katter. Om din unge inte träffat människor förut så är det klart att den är ängslig.
Gör så här: Prata mycket med den så den lär sig lyssna på din röst, sätt inte fram händerna mot den för det kan verka skrämmande, låt den komma fram till dig. Då kan du smeka den och försiktigt lyfta upp den. Lyft inte så högt i början utan sitt på golvet eller på huk och så fort den verkar rädd prata lugnande *purra* lite som mamman skulle ha gjort. Så skall man inte titta katten rakt in i ögonen det är lite otäckt också slå ner blicken lite så förstår den att du är vänligt sinnad.
Det kommer att gå bra skall du se men det kan ta ett par veckor innan ni är riktiga vänner.
Lycka till med din kattunge.

Kattkramar
Inger