‹ En eller två katter

Skaffa en kattkompis?

Vi har en katt som är sex månader. Han är innekatt eftersom vi bor i innerstan. Vi tillbringar mycket tid med honom och lämnar honom ensam så lite som möjligt. Han kan ofta verka ostimulerad och orolig så vi funderar på att skaffa en till katt som han kan bli kompis med. Skulle det kunna göra honom lugnare och mer tillfreds? Ska vi skaffa en hona eller en hane? Kan man vara säker på att de blir kompisar och att de roar varandra på dagarna när vi arbetar?
Han bits ofta (grabbar tag i armen med framtassarna och sparkas med baktassarna samtidigt som han biter hårt). Han förstår inte när man säger ifrån. Varför gör han så? Annars är han en otroligt mysig katt och det känns väldigt jobbigt när det verkar som att han inte är riktigt nöjd med tillvaron.

Hejsan!

Ja, en katt till är en bra lösning då man är borta en del själv, t ex på jobb. Han är ju bara sex månader, så det bör inte vara några problem med en ny familjemedlem. Försök att välja en ras som katten ni har, eller en ras med liknande temperament. Ni bör skaffa en hona, då detta är en hane. Skall ni inte använda dem i avel bör de kastreras bägge två.
Katter leker på det viset genom att grabba tag med framtassarna och sparka med baktassarna, och biter sig fast. I synnerhet om man kliar dem på magen kan de börja med detta. Detta är en lek för att katten skall lära sig för framtiden. Vuxna katter som slåss gör så.
Du bör nog fräsa (låta som en katt) mot honom när han gör så, så han fattar att det inte är populärt. Att bara säga ”fy” och såna ord är inte säkert katten förstår, men de förstår garanterat om man fräser åt dem. Själv finner jag den metoden mycket effektiv. Det är även effektivt om katterna gör andra saker de inte skall, men det gäller ju att ”fräsa” mot dem just när de gör det de inte skall. Kopplingen ”handling” och ”mothandling” måste vara sammansatta, annars förstår inte katten vad det är frågan om.

Mvh
S*BerlinerMauer’s Burmser, Liden