‹ Skabb

Skabbräv

Hej,

Vi har sett en skabbräv här i närheten. Kan den smitta ladugårdskatterna i omgivningen? Är det farligt för dem? Tacksam för svar!

Hälsningar
Kattis

Hej!

Tyvärr är det nog så att en skabbräv i omgivningen har stor möjlighet att smitta era katter. När räven springer omkring stryker den sig mot buskar, träd och annan vegetation, sedan krävs det bara att en av katterna stryker sig mot samma sak så är det ”kört”.
Det bästa vore om någon kunde ta bort denna räv innan den hinner sprida skabben vidare till både katter och hundar. Om man misstänker att en katt (eller hund) har fått rävskabb bör man ringa till veterinären som då skriver ut ”Alugan” – ett pulver som blandas med vatten och som det smittade djuret ska badas med 1gång/ vecka i sex veckor.
Det finns även ett Alugan-spray som man ska använda på djurens liggplatser och andra ställen där dom brukar hålla till för att ta död på ev. skabb där. Man bör INTE ta med sig det smittade djuret till veterinären om dom inte särskilt ber om det.
Tyvärr har jag sett katter smittade med räv- skabb och det var en väldigt tråkig syn! Pälsen var bortkliad och det syntes hur katterna led. Detta var en koloni med vildkatter som fanns där jag bor: just det fanns eftersom folk gemensamt beslutade att fånga in dem och avliva dem för att stoppa spridningen och djurens eget lidande.
Alltså – om ni med säkerhet vet att det är en skabbräv: se till att ta bort den meddelsamma!

Mariana