‹ Innekatt

Ska katten vara ute eller inne?

Vi har precis fått hem våran urgulliga elva veckors gamla kattunge. Han är och kommer att förbli innekatt så länge som vi bor som vi gör nu. En liten fråga inför sommaren: Vi har ett par sommarställen som vi brukar besöka på somrarna, hur gör vi då? Ska vi låta katten vara ute när vi är där eller blir det bara djurplågeri när vi kommer hem till stan igen och låter honom vara inne igen? Vad anser du?

Ulrika

Hejsan!
Jag skulle rekommendera att behålla katten inomhus, även på sommarställena. Vänjer man katten att vara ute – kanske han inte trivs att vara inne när ni är i lägenheten. Vad ni kan göra är att endera gå ut med katten i antingen sele eller koppel på sommarstället. Det brukar gå bra, allrahelst om ni börjar med att vänja katten vid att gå i sele då och då från tidig ålder. Eller om det finns möjlighet att bygga en rastgård som han kan vara ute i på sommaren. Det är ju ett begränsat utrymme och katten får inte smak för att utforska alltför stor omgivning.
Det finns även faror ute i naturen som kan vara ödesdigra. Pratade just idag med en uppfödare som lät sina katter gå ut som de vill, vilket höll på att sluta i katastrof. Katten vart attackerad av räven och fick otäcka bitmärken. Ett under att katten klarade sig. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf – Berliner Mauer
S* Berliner Mauer´s Burmeser, Liden