‹ Från inne- till utekatt

Ska katten få vara inne eller ute på landet?

Hej!
Jag har två hankatter. Dom bor med mig i min lägenhet och är inomhuskatter.
Min första fråga är när jag åker hem till mina föräldrar på landet, kan jag låta katterna vara ute då? Jag bor i en stad så dom får inte vara ute när vi är hemma. Kommer dom att bli förvirrade när dom inte får komma ut när vi är hemma, men får komma ut när vi åker bort?
Min andra fråga är om min ena katt. Han jamar så mycket, och det är inte bara innan han får mat (då förstår jag ju varför han jamar) utan även direkt efter och lite då och då på dagen. Kommer det att lugna ner sig när jag kastrerar honom? Jag undrar också hur gamla dom ska vara innan man kastrerar dom?

Tobias

Hejsan!
Jag tycker att det inte är meningsfullt att lära katterna att vara ute när ni är på landet, när de i alla fall skall vara inne när ni är i stan. Dom kan få för sig att dom vill ut även hemma i stan, och jama och bli lite ”besvärliga”.
Jag skulle misstänka att din ena hankatt håller på att bli könsmogen, därför jamar han. Han kommer att lugna ned sig när du kastrerar honom. Dom bör vara runt ett år när man kastrerar dem, lite olika beroende på vad för ras det är.
Raser såsom Burma och Siames som är tidiga, kan man kastrera vid tio månaders ålder, när man ser att katten börjar bli könsmogen. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*Berliner Mauer’s Burmeser, Liden