‹ Inför resan

Ska jag ta med eller lämna den tänkta kissen hemma?

Hej!
Jag och min kille är särbos men funderar på att skaffa en katt som vi delar på. Jag har den hos mig och när jag åker hem på lov, helger o liknande tar jag med mig den. skulle det funka?
Eller ska jag ha den hos mig hela tiden? Men jag vill inte lämna den ensam fredag kväll till söndag kväll. Vi funderade på att skaffa två stycken. Då får de sällskap när jag har lång dag vilket är en till två gånger i veckan annars halva dagar.

Mvh
Pia

Hej Pia!
Du funderar på att skaffa katt men vet inte om du ska ha en eller två. Katter är ju väldigt olika i kynne men nog tycker jag att två katter är trevligare än en. Framför allt så har de varandra som sällskap när du inte är hemma på dagarna!
Du berättar inte om du åker långt eller hur du åker. Jag tycker nog att det bästa hade varit att undvika resor varje vecka med katt, speciellt om man skall ha två. Men naturligtvis går det att resa med katter. Du får vara beredd på att det blir bökigt speciellt om du skall åka buss eller tåg, åker du bil så blir det lättare. Du måste ha en transportkorg till katten. Har du två katter tycker jag att de bör ha var sin. En del katter blir mycket oroliga när de reser och kan bli lösa i magen. Men du får vänja dem vid att resa redan när de är små så går det nog bra. Så måste du tänka på att ha vatten med till dem om du reser långt och även litet mat som torrfoder. Det finns fina vattenbehållare i djuraffären. Torrfoder kan du lägga in i buren i ett hörn eller på golvet så har katten något att göra och tänker inte så mycket på resan.
Om du reser långt måste du ha en kisshörna i buren. Annars får du lägga papper i buren om det skulle ske en olycka! Köp en bur som är tillverkad i plast! Den är oftast bäst med tanke på rengörning och väder. Det finns speciella påsar som är fodrade så att katten inte fryser när det är vinter och som man kan ha i en transportbox. Tänk på att aldrig öppna burdörren under resan oavsett vad som händer! Om katten är skrämd eller rädd så kan den krypa under sätet eller pedalerna och gömma sig eller ställa till olycka. Den kan också klösa dej eftersom en skrämd katt oftast klättrar och klamrar sig fast. Om du reser buss eller tåg kan den ta sig ut. Som du ser så är det mycket att tänka på men det kommer att gå bra att resa med katterna bara man förbereder sig innan. Vissa katter tycker tom. om att åka dessutom. Kom ihåg att det är bara bökigt i början. Sedan vänjer både du och katterna sig. Kanske får du två lugna katter som kommer bra överens och då kan du ha en transportbur, det underlättar mycket!
Det andra alternativet är att lämna dem ensamma hemma över helgen vilket dock är en nödlösning! Katter är ju sällskapsdjur. Helst försöker man undvika att lämna dem ensamma. Men om det är nödvändigt så måste man, även då är det planering som gäller. Man måste be någon person som känner katterna att vara med dem en liten stund och ge dem mat och rent vatten helst två gånger om dagen. Man kan skaffa timer som tänder och släcker ljuset så de slipper sitta i mörker och jag brukar alltid ha musik på till mina katter när jag inte är hemma. Du får gärna höra av dig igen om du undrar över någonting. Jag önskar dej lycka till med katterna och era gemensamma resor!

Vänligen Liza