‹ Diverse viktfrågor

Ska jag ge mjölkersättning och vad innehåller den i så fall?

Vi har fått fyra små kattungar här hemma. Dom är födda natten till lördag den sjunde oktober. Igår märkte vi att en av ungarna är hälften så stor som dom andra. Den största, som vi döpt till Oliver, är tjock som en gris. Dom andra kattungarna vet väl att Nova är svagare och knuffar undan henne när hon äter, när deras tutte ”tar slut”. Ska jag ge henne någon mjölkersättning på sidan om? Och vad innehåller en sådan?

Karolin Karlsson

Hej!

Storleken på kattungar kan variera utan att det är något ”fel”. Alla kattungar är inte heller så framåt. Att någon eller några buffar undan en annan kattunge är också normalt, men det kan vara precis som du säger att den är svag och det bryr sig inte dom andra om.
Det enda sättet att veta om kattungen är ok är att väga den och se om den går upp i vikt. Den skall vägas samma tid varje dag och endast en gång om dagen. Håller man på att väga gång på gång så stressar man kattungen och varje gång så tar det tid innan den lugnar ner sig och kan börja äta med ro och sedan smälta maten. I ”krisfall” kan man väga morgon och kväll men då skall bara morgonvikterna jämföras med varandra resp. kvällsvikterna med varandra. Om den står stilla eller går ner så är det läge att ge tillägg.

Du kan köpa Cimicat som är modersmjölksersättning för katter på Apoteket. Du kan även få tag på ersättning hos veterinären, där kan även KMR finnas. Det är ok med båda. Det finns beskrivning i förpackningen hur du går till väga. Viktökningen hos en kattunge varierar från olika individer men så länge den går upp även om det bara är ett par gram så får man anta att den kan tillgodogöra sig maten. Det händer ofta att den någon dag ser ut att ha ”stått still” i sin vikt men det är inget att oroa sig för då den mycket väl nästa dag kan ha ökat 15 gram.
Det kan också vara så att kattungen hade ätit precis vid den första vägningen och vid nästa vägning kan den vara tom i magen. Det kan då se ut som om den inte ökat något i vikt vilket den mycket väl kan ha gjort. En kattunge bör dubbla sin födselvikt på en vecka. Ex. väger den 90 gram när den föds så bör den ligga på 180 gr eller uppåt efter en vecka.

Lycka till
Ellinor