‹ Utekatt

Ska jag betrakta Edith som vuxen och sköta sig mer själv?

Vi har en huskatt (Edith) som nu är ungefär ett halvt år gammal. Vi bor i ett hus i en liten by i norra Sverige. Jag har inte velat skaffa katt förrän vi haft en bra miljö för en katt. Det tycker jag att vi har nu.
Edith får gå ut en stund på morgonen och på kvällen men är alltid inne under dagar och nätter. På helgerna, när vi är hemma, är hon ute en stor del av dagarna. Jag är dock hela tiden nervös att det ska komma illvilliga grannkatter eller annat otäckt och göra henne illa, så jag håller i stort sett hela tiden koll på var hon är.
Min undran är när jag ska börja betrakta henne som vuxen och låta henne sköta sig själv mer. Känner mig överbeskyddande nu. Har sett frågor och svar på denna sida som i stort sett går ut på att det bästa är att hålla katten inne. Bor man i stan tror jag också att det är det riktiga. Vi bor på landet och jag vill inte älska min lilla kisse så att hon kvävs. Hon är ju så uppenbart lycklig ute i det fria. ”If you love somebody, set them free”. Alltså – när ska jag betrakta henne som vuxen nog att klara sig utan ständig tillsyn?

Lotta

Hej Lotta!
Hur länge har du haft lilla Edith och hur länge har hon varit ute och utforskat världen. Jag har själv en gammal dam på 16 år som är utekatt på landet och det fungerar jättebra. Hon älskar att vara ute och busa, jaga möss eller bara njuta av solens glimtar. Så har du möjlighet att ha henne ute tycker jag inte du skall stänga in henne. Sedan bor man på landet, speciellt om sommaren så är ju dörren ofta uppe.
Till en början innan hon vant sig vid trakten är det bra att gå ut med henne i koppel heller hålla ett vakande öga som du berätta. Hon kommer ju tillbaka till dig och det verkar som att hon varit ute ett par veckor, känner du att hon är säker och du är säker kan du nog betrakta henne som vuxen, fast hon är så liten. Tycker mina små damer på 1 år är fortfarande små, fast de skall få springa ut till sommarn hade jag tänkt. Jag tar förgivet att hon är kastrerad och vaccinerad annars bör du göra det, Då det finns större risk för baciller och sånt utomhus. Lycka till!

Johanna