‹ Från inne- till utekatt

Själv tycker jag inte att du ska släppa ut katten

Hej!
Vi har skaffat oss en kattunge, han (”Ludd”) är nu ca. 11-12 veckor. Vi bor lugnt med närhet till natur och skog, alldeles inpå knutarna. När kan vi släppa ut honom själv? Vi har börjat att gå ut med honom i band i trädgården varje dag.

Camilla

Hej Camilla!
Gulligt namn på din katt! Personligen tycker inte jag att man skall släppa katter lösa om man är rädd om dem. Det finns så många faror ute även om man bor i ett lugnt område. Jag tycker att det räcker bra att gå promenader med katten i band. Men det gör naturligtvis du precis som du vill! Och i så fall så är han alldeles för liten ännu. Han bör nog vara sex-åtta månader eller mer.
Om du undrar varför jag inte tycker att du bör släppa honom lös så kan jag säga att förutom trafiken och slagsmål som kan skada din katt så finns det sjukdomar och ohyra, och då tänker jag på loppor och inälvsmask. Kattens päls blir finare om han får vara innekatt och framför allt så kommer du förmodligen att få behålla honom längre.
Om du tycker att han ska vara ute så bygg en stor bur åt honom. Det har jag haft till mina kattor och de älskade att vara där. Men den måste vara stor och hög så han kan klättra! Glöm inte ett litet hus som han kan ligga i, det gillar de. Använd gärna en trädstam att klösa på eller sitta på, där får han bara vistas när det är fint väder och bara korta stunder som en timme åt gången. Glöm inte rent vatten i buren. Lycka till med din katt!

Hälsningar
Liza