‹ Försvunna katter

Russin varit borta länge, vad kan ha hänt?

Hej!
Vad glad jag blev när jag hittade er! Är en för tillfället förtvivlad kattmatte pga. att min äldsta katt, Russin (hon heter så för hon är så söt och full av energi) har försvunnit. Russin är två år gammal och fick förra året en kull ungar, varav jag behöll en hona, Cajsa. Russin kastrerades när ungarna hade blivit större.
För två veckor sedan var det Cajsas tur att bli mamma till fyra urgulliga ungar. Russin har varit väldigt nyfiken på dem men har inte fått komma nära dem. Efter några dagar började Russin gå undan för Cajsa och fräsa åt henne. Vad jag kunde se så betedde sig Cajsa normalt, förutom att hon höll sig till ungarna. Även om hon inte lät Russin komma nära dem, så sökte hon ändå kontakt med Russin.
Något måste ha hänt för nu har Russin varit borta sedan mid- sommarafton, och jag är jätteledsen. Det är möjligt att hon har blivit överkörd eller att räven har tagit henne, men jag tror ändå att detta kan ha något att göra med Cajsa och hennes ungar. Russin är en cool katt och har varit borta förr så jag vet att hon klarar sig, men kommer hon tillbaka? Om inte nu så när ungarna är borta ur huset?
Kan jag göra något för att locka henne tillbaka, t.ex ha ungarna i källaren istället för som nu i arbetsrummet innanför ytterdörren? Är detta ett vanligt beteende hos katter när ”familjebilden” ändras? Vågar jag hoppas på att få se Russin igen?
En annan fråga: Russin är en duktig jägare och det är inte många möss som går säkra för henne. Sedan hon fick ungar har hon emellertid sällan tagit något byte och behållit för sig själv, utan alltid kallat på Cajsa. När upphör en katt att vara mamma till sin vuxna unge? Finns modersinstinkten kvar efter ett år? Kan tillägga att båda är vanliga ”bondkatter”.

Hälsningar
Frauke


Hej Frauke!
Det är inte så ovanligt att man hör att detta händer när det kommer kattungar och det finns två katthonor i familjen.
Vi har våra kära djur till skänks och man kan bara anta att trots att hon trivts så kan det vara så att hon helt enkelt har bestämt sig för att flytta och leta upp ett nytt hem. Det kan ju också tyvärr vara så att det har hänt något allvarligt. Det vet man ju inte. Förhoppningsvis har hon kommit tillbaka eftersom du skrev att hon tidigare brukar ge sig iväg ibland.
Har du inte Cajsa som avelskatt kanske det vore ide att ändå sterilisera henne om Russian har kommit tillbaka. En okastrerad hona ligger oftast högst i rang och eftersom hon är Russians dotter, tja spekulering igen kanske då mamma Russian tyckte att nu är hon vuxen själv och det finns inte plats för mig här. Avundsjuka på kattungarna, tja det finns många anledningar varför hon gick iväg. Men sitt nu inte och anklaga dig själv. Detta behöver inte alls hända i alla fall, och man kan ju inte veta hur allt kommer att bli eftersom alla katter är olika och personligheten skiftar så väldigt mellan katt till katt. Vissa accepterar detta utan problem och andra inte.
Vad du kan göra själv. Naturligtvis sätt upp lappar överallt, prata med folk. Någon borde ju ha sett henne. Man kan spela in den andra kattens läte om dom nu stod varandra nära så att detta lockar hem katten igen. Stod dom inte varandra nära så blir det förmodligen motsatt effekt. Att gå ut och ropa i skymningen när det är lite lugnare. Att be en bön när man lägger sig och verkligen skicka tankar om att Russian kom hem, vi saknar dig så mycket. Man får försöka lite olika saker.
Jag hoppas verkligen hon kommer hem igen. Kattsidan har ju också en avdelning för försvunna katter. Lägg in bilder där och som sagt ring polis och sätt upp lappar och leta. Jag hoppas som sagt att du får veta vad som hänt. Just detta är oftast det värsta, att inte få reda på vad som hände. Men återigen vi har våra katter bara till skänks och ibland förstår vi inte varför dom bara flyttar fast vi har gjort allt vi kan för att dom ska trivas och älskar dom så mycket. Katter är fria själar i päls.

Med vänlig hälsning
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopat för ökad förståelse mellan ägare – djur