‹ Under resan

Resa med katten eller pensionat?

Hej!
Jag bor i Piteå och ska hem till Skövde över jul och nyår. Nu undrar jag vad som är att rekommendera när det gäller vår lilla katt (tio veckor nu) som ska följa med, eller ska han det?
Jag har ju två resalternativ 1. flyg 2. tåg, det första är ju väsentligt dyrare, men däremot smidigare med tanke på ”Alfons”. Vad tycker dom förresten om flygning?
Alt. 2 måste ju vara en plåga för katten eller? Man får ej ha den i en sovkupé utan måste sitta i en djurtillåten vagn. Problemet är ju att denna sträcka tar så många timmar 16 som bäst och 20 som värst, och hur handskas man med katten då? När ska den få göra sina behov? Ska jag då ta med ”lådan” och låta den gå där då och då? Jag vet inte alls…
Kattpensionat är ju ett tredje alternativ, men vad tycker katter om det? Vad är en normal- kostnad för att ha sin katt på ett pensionat ca: 2 veckor? Hur tar en katt en sådan vistelse? Kan han bli förändrad till sättet? Kommer han att komma ihåg oss? Finns det någon lista över bra pensionat? Här i trakterna är det lite dåligt utbud av det mesta, vet du om det finns något att rekommendera i Piteåtrakten?
Nå, vilket av våra förslag anser du vara det bästa för katten och för oss? Tack på förhand.

Hej!
Det allra bästa för katten vore ju helt klart att stanna hemma om någon kunde vara kattvakt, men detta kanske inte går att ordna. Det näst bästa vore om någon bekant eller vän till familjen kunde ta sig an katten under julen och nyåret, så att katten fick vara hos en familj.
I det här fallet skulle jag anse att ta med katten med flyg är det bästa av de alternativ du räknade upp. Det går dock fortast, tyvärr är det dyrast också. Katten är ju väldigt ung, hade det varit en äldre katt (några år och uppåt) hade jag rekommenderat katt- pensionatet.
Om du trots allt tar tåget, ja, du bör ta med kattlåda så katten kan erbjudas att göra sina behov. Katten behöver också vatten. 16 timmar utan mat klarar de sig, men vatten måste han ha. Ha sele på katten OM du måste ta ur honom ur buren för att gå på lådan. Jag vet inte hur stor bur du har om du kan få rum med en liten kattungelåda i buren.
Det finns ett Hund & Kattpensionat i Piteå som jag vet om: PITEÅ HUND & KATTPENSIONAT, Norrfjärden, tel 0911-50920
Jag vet inget om dem, skaffa referenser och besök pensionatet innan det är dags att lämna katten där, och gärna innan du bestämmer hur du skall göra.
Det brukar kosta runt 50:- – 60:- kronor/dygnet på ett kattpensionat. Det är krav på att katterna skall vara vaccinerade mot kattpest och kattsnuva, vaccinationen får ej vara äldre än ett år. Jag hoppas detta kan vara till lite hjälp. Lycka till.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden