‹ Registrering

Registrera utan stamnamn? Vad är RIEX? etc

Katt vid namn Kajsa, hona, Ocicat. Jag undrar vad som gäller för att jag skall kunna ta en kull och registrera den. Kajsa är SVERAK-registrerad (det står inte RIEX framför hennes registreringsnummer). Har hört att om det inte står RIEX framför registreringsnummer måste man ställa ut katten en gång innan man får avla på den. Stämmer det? Vad är RIEX? Kan jag registrera kattungarna utan att ha ett stamnamn?

Hälsningar
Maria (och Kajsa)

Hej Maria!

Om det inte står RIEX framför registrerings- numret så antar jag att det står LO. Det är helt tvärtom än vad du hört. Om det står RIEX framför reg.numret så måste katten ställas ut eller bedömas av två domare för avelsgodkännande efter tio månaders ålder. Däremot om katten är LO registrerad så behövs detta inte. RIEX innebär att katten har en kontrollstamtavla. Hur man går till väga vid ett sådant fall kan du se på denna sida.
Detta med LO och RIEX gäller även hanen du ska använda så om hanen är RIEX registrerad så måste han ha ett avelsgodkännande innan han kan användas. Visst kan du registrera kattungarna utan att ha ett stamnamn men det krävs att du är medlem i en kattklubb. Genom klubben får du hjälp med hur du går till väga.

Hälsningar Ellinor