‹ Registrering

Registrera kull efter långnosad Exotic?

Hej ! Jag har en jättesöt exotic hona på 8 mån, hon kar tyvärr lite för lång nos annars helt perfekt efter bra linjer. Jag skulle så gärna vilja
att hon får bebisar med en tjusig colour point kille vi känner när hon blir lite äldre. Kan ungarna registreras ?

Hej,

Här frestas jag att själv börja med en fråga :-) Vad är det främst som gör att du känner dig osäker om ungarna skulle kunna registreras?
Generellt krävs för registrering av kull i SVERAK att båda föräldrarna är registrerade samt, när det gäller registrering av respektive förälders första kull, att det finns intyg på att de inte har navelbråck.
För hanens del, första kullen, krävs det också att han har intyg på att båda testiklarna är på plats. Detta intygas av veterinär och fylls lämpligast i på resp. katts stamtavla. Jag utgår från att den tilltänkta pappan är en Colourpoint Perser. Det är tillåtet att registrera ungar efter en parning mellan Perser och Exotic.
Du nämner tyvärr inte vilken färg din hona har. Det finns vissa regler att gå efter när det gäller färgkombinationer vid parning (här avses då Perser/Exotic).

Colourpoint bör inte paras med s k ”vitfläckar” eller någon form av silver. Ungarna i sådana kombinationer får färger som inte är godkända. Mitt råd till Dig när det gäller Colourpoint är att främst para med en annan Colourpoint eller med en solid (enfärgad) katt. Det faktum att din hona har lång nos är naturligtvis inget hinder för parning/registrering – men det visste Du säkert :-)
Återkom gärna om Du inte tycker att det här svaret gav tillräckligt med information!

Hälsningar
Marie Thiers