‹ Avmaskning

Råttjakt och mask

Mina två kattgubbar är riktiga råttjägare. Nu har jag hört att man inte skall maska av dem så ofta. Jag har alltid maskat av dem ca. tre – fyra gånger per år. Beroende på råttillgången. Vill maska av dem, innan de börjar bli håglösa och innan de kräks upp masken.
Men nu undrar jag om det inte är nödvändigt att maska av råttjägare. Just nu verkar det gott om sork och råttor, de äter minst tre – fyra om dagen. Så inne vill de inte ha mat just nu. De båda gubbarna är fyra och fem år.

Hej!

Nu är inte jag specialist på råttkäk, men om man säger så här, om katterna är ute mycket så är det alldeles lagom med avmaskning var tredje månad.
Det är väl inte så bra att de äter en så stor mängd av råttor och sorkar, dels så kan råttorna ha sjukdomar och ev. råttgift i sej och då blir ju katten sjuk också, Försök att få dem att äta vanlig mat i större utsträckning tycker jag.
Huskatten jagar för det mesta för att han/hon tycker det är roligt, mer än för att den är hungrig, det är en myt att tro att en katt jagar bättre på tom mage. Har dina katter klarat av rått och sork ätandet hittills så, naturligtvis gör du ju som du själv vill, men tänk på att de kan få med sej sjukdomar som även kan smitta människan om man har otur. Lycka till med ”gubbarnas” gourmet mat.

Eddie’s matte