‹ paragrafer och rättigheter

Rättigheter för utekattägare

Hejsan!

Jag undrar lite om vad jag har för rättigheter och skyldigheter när min utekatt stör grannarna. Jag har nu fått klagomål om att katten använder deras grönsaksland som katt- låda, skrämmer iväg fåglarna på fågelbordet, gräver i rabatterna samt smutsar ner deras utemöbler och bil . Jag har själv inte sett att han gjort dessa saker, och han gör inget sådant ”hemma” hos oss.

Jag bor i ett mycket kattrikt villaområde, det bor en katt i nästan varje hus, men det är just mina närmaste grannar som nu klagar och de har ingen egen katt, men har däremot en mycket irriterande och högljudd tax. De gav mig nu ett ultimatum; Gör dig av med katten eller gör den till innekatt!

Vad som hände om jag inte gjorde det fick jag aldrig reda på. Hur ställer man sig till det? De berättade om en annan granne som brukar sparka ihjäl katter som kom in på hans tomt och det kändes vidrigt att höra, och jag tar det helt enkelt som ett hot.
Vad finns det för lagar som reglerar detta och på vems sida står lagen? Det är en hankatt som skall kastreras när som helst, kan det vara så att han håller sig mera hemma då?

Hälsningar
Catrine Loqvist

Man är faktiskt skyldig att se efter sitt djur så det inte stör omgivningen. Det gäller även grannen med taxen, som klagade.
Kastrera katten är att rekommendera, han håller sig mera hemomkring då, men grannens tomt kommer han antagligen i alla fall att besöka. Den ligger ju på kattens revir. Det bästa vore ju om du kunde försöka att lära katten vara innekatt. Det skulle ju också vara tryggare för både dig och katten. Man kan lära sin katt att gå ut i sele, det fungerar bra om man lär katten i tid detta.

Den andra grannen som sparkat ihjäl katter bör polisanmälas på det bestämdaste. Det är olagligt att göra så. Rent juridiskt är katten sedd som något man äger. Går katten ute bör den vara ID märkt. Grannen med taxan bör du ju också kunna upplysa att deras tax stör dig, det är lika illa juridiskt sett.
Men för kattens bästa försök att lära honom vara inne och gå ut med honom i
sele.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer, Liden. S*BerlinerMauer’s Burmeser