‹ Kattsand

Råd om kattmat och sand

Hejsan!

Den 8 juli kommer det hem en kattunge till mitt hem. Jag skulle vilja ha lite bra tips på kattmat och katt sand. Tack på förhand.

Zara

Hej

Vad skoj med en kattunge. Men jag tycker nog att ungen är för ung för att flytta vid 9 veckors ålder, man brukar rekommendera att den skall vara minst 10 veckor och helst 12 veckor. Ungen behöver lära sig en hel del av sin mamma och dom sista veckorna den är med mamman, lär ungen sig mest om livet utan henne, hon lär den att vara självständig då. Tror du att uppfödaren kan behålla ungen 1 vecka till eller så, så vore det bra, jag förstår att du längtar efter din katt men det är bäst för katten.

Med mat är det så att man får börja med att fråga uppfödaren vad ungen är van att äta och försöka skaffa den maten till att börja med, är ungen van vid torrfoder eller med blötmat (burkmat). Om du inte får råd av uppfödaren så köp ett kattungefoder (torrfoder) på en Zooaffär, det finns olika sorter som är bra, jag själv använder Specific, men flera märken är lika bra Hills, Royal Canin, Iams t.ex. Kattungefodret har mindre bitar och är mer sammansatt för ungar, men mina kattungar har velat ha vuxenfodret och det har också gått bra. Huvudsaken är att fodret är av bra kvalité.

Då det gäller kattsand så är jag personligen av den åsikten att man inte skall ha klumpande sand till kattungar, dom tar sig en smakbit av sanden ibland och dom andas in av dammet och klumpesand är ju som ordet säger klumpade dvs. suger upp vätska det har ungar svårt att klara av i lungorna och magen. Det finns massor bra sand om du vill veta vad jag använder så är det Skogkattströ, det är pellets gjort av trä lätt att bära hem och lätt att hantera. Det finns inte att köpa överallt men man kan beställa på Internet och får det hemburet till dörren då. Annars så skall ICA och Konsum affärerna ta hem om man beställer. Lycka till med din katt

Inger