‹ Två eller tre katter

Problem vid 3:e katten

Vi har nu tre katter. Den äldsta är 12 år. När hon var åtta skaffade vi en ny liten hona. De kommer fortfarande inte så bra överens med accepterar varandra. Nu har vi tagit hand om en liten hanne på 12 veckor som är född i ett stall och blev övergiven av sin mamma samt familjen som åkte på långsemester. Vår gamla katt klarar detta väldigt bra men vår ”mellankatt” är jätterädd. Hon vågar bara äta / sova i soffan när den lilla är instängd. Vi försöker att para ihop dem och ägnar mycket uppmärksamhet åt mellankatten men hon sticker ut genom kattluckan. Hon kan ju inte sova på verandan i vinter!
Vad gör vi? Vi älskar våra katter och vi har svårt att lämna tillbaka den lilla hannen till ett ensamt liv i stallet som nu inte har några hästar. Vi bor på landet och våra katter går ut och in som de vill i våra kattluckor.

Hej Birgitta.
Ja en knivig situation har det blivit. Du har gjort helt rätt genom att ägna mellan katten mycket uppmärksamhet. Då känner hon sig i alla fall inte hotad eftersom ni visar henne det.
Det känns ju mer som om hon är rädd för den lille alltså inte avundsjuk utan bara rädd. Har hon aldrig träffat på någon liten katt under sina fyra senaste år så förstår man ju det. Men det låter lite väl markant enligt mig. Hur gammal är lillkillen nu. Har du bara haft honom ett tag så får man räkna med att det tar lite tid.

Du skulle kunna pröva att leka med dom två om dom är någotsånär i närheten av varandra. Genom att leka så kanske mellantjejen ser att det här kan vara ganska kul och att det alls inte är något att vara rädd för. Jag misstänker att lillbassen är ett riktigt yrväder och bara hans fart skrämmer säkert vettet ur mellantjejen om det nu är så att tillvaron varit väldigt lugn och ej inberäknat någon vild liten lillkille som bara yr runt. Ge det tid och fortsätt som du gjort. Lite lek med mellantjejen och lillen så ger det sig säkert med tiden.

Lycka till
Annalena Nyström