‹ Tovor

Problem med hårbollar och tovor

Min norska skogkatt har lätt att få hårbollar på känsliga ställen i sin armhålor och ljumskar. Tillåter inte att man försöker klippa bort hårbollarna (som åtminstone i bakdelen
även kan innehålla intorkad bajs).
Jag vill naturligtvis inte ”våldföra” mig på katten, och undrar därför om det finns någon rogivande medicin, som kunde lugna ner
henne (jag sa visst inte, att det gäller en hona). Eller kan Du ge mig något annat råd?
Nu när jag med hjälp av Kuriren upptäckt Din utmärkta kattwebb kommer jag att
besöka den ofta. Bor f.ö. i Klossdammen.

Per-Olof Olsson

Hej Per-Olof,

Som Perseruppfödare blir min spontana reaktion ”bada katten ofta och se till att det inte blir några tovor”…..
Jag vet inte hur ofta man kan bada en Norsk Skogkatt utan att riskera att ”förstöra” deras pälsstruktur, men jag vidhåller att ju renare desto mera tovfri. Smutsig och fet päls drar bl.a. till sig damm, och tovor uppstår helt klart mycket lättare än i en ren päls. Har tovorna börjat komma och sedan får fritt spelrum så är katastrofen snart ett faktum.
När jag sköter mina Perser enligt planeringen så badas även ”hemmakatterna” ca. var tre – fyra vecka. Det finns ett flertal bra kattschampon som kan användas ofta.
Mitt främsta råd till dig är att se till att få ett nytt utgångsläge. Bada katten ordentligt och se till att hon inte har en enda liten tova kvar när hon är färdig. Försök sedan hålla efter Din hona så att de tovor som uppstår tas bort så länge de fortfarande är väldigt små.
Jag tycker att det låter bekymmersamt att katten inte ens accepterar att Du klipper – det borde ju göra mindre ont än om Du kammar bort tovor?

Utan att känna dig, och känna till Ditt förhållande till din katt, så tror jag att Du måste tänka över det Du kallar för att ”våldföra” Dig på katten. Du ska naturligtvis inte vara elak mot henne, men Du måste nog göra klart vem det är som bestämmer och att vissa saker måste man bara göra.
Att acceptera det faktum att man måste ge sin katt lugnande medel för att kunna hantera den i vardagslivet känns lite svårt för mig. Visst finns det lugnande medel som man kan ge katt, men de är receptbelagda. Om det absolut inte finns något annat sätt att hantera Din hona, så måste Du därför kontakta Din veterinär för att medicin utskriven.
Om Du inte tror att Du själv skulle klara badning och förning av Din katt, så finns också alternativet att lämna henne till ett ”hundtrim” för att göra henne fin. De flesta hundtrim tar även hand om katter för badning m m. Försök att på något sätt få ett nytt utgångsläge och träna henne sedan ofta – gärna flera korta stunder varje dag – till att successivt acceptera att Du hanterar henne även på de mest känsliga ställena.

Marie