‹ PKD

Perser och PKD, kan min få det?

Hejsan!

Jag har en snart tre år gammal kastrerad hankatt Laban, som är en avkomma från en perserkatt och en okänd hanne. Nu har jag fått reda på att perserkatter kan ha något som heter PKD, cystor på njurarna som i värsta fall leder till njursvikt? Det jag läst om är att man skall undersöka katter för avel, för att eliminera arvsanlaget /genen vidare. Men nu undrar jag, om det inte finns en risk för min katt att få detta PKD? Hur bör jag gå tillväga för att kolla detta? Ska veterinären göra en ultraljudsundersökning, och kan man bota den här sjukdomen?

Mari Olsson

Hej!

PKD är en svår sak att utreda och åsikterna går isär hos många, det vi vet idag är att katterna föds med cystor det är inget man ”kan få”. I de flesta fall lever dock katten ett helt normalt liv och dör av ålderdom eller andra orsaker, ca 1% av de ”positiva” katterna dör i PKD.
Personligen anser jag inte det finns någon anledning att testa en kastrat som i övrigt verkar frisk, det är dock upp till ägaren. Test görs med ultraljud där veterinären kan se om det finns cystor på njurarna. Dock bör påpekas att även om katten har cystor finns det ingen orsak till panik, som sagt de flesta lever ett helt normalt liv. Det finns idag ingen ”bot” mot PKD, det enda man kan göra är att lindra symptomen om katten skulle få dessa vilket inte alls är säkert.

Mvh
Anki