‹ Parning

Parningsfrågor

Jag undrar hur gammal en hona kan vara första gången man parar henne, även hur gammal hon får vara innan man tar sista kullen på henne.
Hur gammal brukar hanen vara när han börjar att para? Rasen är perser…

Hej!

Först så är min uppfattning att persern mognar senare än andra katter. Vilket i och för sig är olika från individ till individ men generellt sett är det nog så.
En hona kan börja löpa före ett års ålder men hon behöver inte vara mogen för parning
ändå. Låt henne ha ett löp eller två i alla fall innan du parar henne. Över ett år är kan vara ganska lagom för första kullen – helst inte under. Är hon inte parad före tre – fyra års ålder bör man nog låta bli att para henne för att det inte ska bli komplikationer.

Har honan haft ungar tidigare är det egentligen bara hennes egen kondition som sätter stopp för hur gammal hon kan vara för att bli parad. En del slutar ta kull på sina honor vid fem års ålder, en del vid sju – åtta år. Det är som sagt individuellt efter kattens kondition. En frisk välmående hona mår inte dåligt av att ha ungar i hög ålder liksom en ung hona som kanske inte är i 100% kondition alls mår bra av att bli dräktig – även fastän hon är ung. Alltså: bara para friska och välmående djur i bra kondition :-)

En hane kan börja para alltifrån sju månaders ålder och en del kan vara upp till två och ett halvt år innan de börjar – en del börjar inte alls! Men oftast är det ärftligt. Har din hane en pappa som har börjat para i unga år, ja då börjar din hane det också och omvänt likadant – har pappan varit sen kan man nästan räkna med att sonen också är det.
Likadant med när hanar ”markerar”. Har du en katt efter en hane som inte markerar kan du räkna med att din hane tar god tid på sig innan han börjar (om han alls gör det), är pappan en riktig ”sprayare” kan du räkna med att få samma problem. Hoppas jag har kunnat hjälpa till lite. Lycka till!