‹ Parning

Para huskatt med rashane?

Jag har en fråga om avelshanar. Jag har en hona som är burma/bondkatt (ser precis ut som en burma) och jag undrar om ni vet hur man skall gå till väga om man vill para med en renrasig hane?

Hej Anja

Vad trevligt att du har en så fin katt. Men att para en huskatt , som din katt faktiskt är, med en renrasig hane är inte tillåtet ,om hanen är registrerad och har stamtavla. Inte heller är det tillåtet att para en renrasig hane med en renrasig hona av annan ras. Dom här reglerna har kommit till för att hålla varje ras ren från inblandning , och för att kunna utfärda stamtavlor så att köpare av kattungar skall kunna vara säkra på vilken kattunge/ras man köpt och att få stamtavla på den.

Jag förstår att du vill ha ungar efter din hona men att får en raskatthane är omöjligt för dig tyvärr. Sen är det ju också så tyvärr att huskattungar ofta är så billiga att köpa så många köper och sen lämnar man dom vind för våg när man tröttnar, jag har själv en sån katt som lämnats efter en oönskad parning ute i buskarna och han har haft ett svårt liv innan han kom till mig. Ja jag kan ju inte garantera att hans liv är bäst nu men han har mat och vatten och kattsällskap och kärlek från mig och som det verkar så trivs han. Men det har tagit både honom och mig lång tid.
Men visst jag har också fått kattungar som inte haft det så jobbigt men då har jag köpt själv. Och omplaceringskatter som man inte klarat av har jag också och det är jobbigt, så om ungarna inte kommer till rätt familj, då någon som verkligen vill ha katt, så kan vad som helst hända. Om man har en uppfödning eller en registrerad honkatt så att man kan garantera stamtavla så får köparen betala ca 3.000 kr (eller mer ) för en kattunge och då är det mest troligt att man tar god omvårdnad om den.
Om du vill ha en kull efter din hona så välj hane noga och mest av allt välj köpare ännu mer noga och följ upp dina bebbar

Kattkramar
Inger