‹ Omplacering

Omplacera katt. Blir det jobbigt psykologiskt för henne?

Hej!

Jag försöker omplacera min snart ett och halvåriga honkatt av rasen Somali. Hon är just nu hos en familj med en Birmahona (ca. ett och ett halvt år), och två kattungar till honan.
Det verkar fungera bra mellan min katt och kattungarna. Men inte så bra mellan de vuxna honorna. Kan det bero på att Birmahonan är kastrerad och min katt inte (p-piller)? Min katt är vanligtvis mycket sällskaplig (som alla Somali), och behöver andra katter för att må bra (hade ej det hos mig). Tydligen är hon inte kelen och sällskaplig mot människorna i familjen heller, mot mig var hon dock otroligt kelen och gosig. Hon börjar dock närma sig dem lite nu. Beror det på att personkemin inte stämmer där, eller på något annat. Jag är lite orolig att hon inte trivs där. Hur länge ska man vänta tills man avbryter det hela? Hon har varit där i drygt två månader nu. Det är
väl inte bra att hon går där för länge innan man bryter, för jag måste ju försöka med ett annat hem om inte detta fungerar, och det blir kanske psykiskt jobbigt för min katt?

Mvh
Ulrica

Hej Ulrica!

Du nämner inte varför du skall omplacera din katt. Du säger att din katt behöver annat kattsällskap för att må bra. Jag är inte helt säker på att en katt måste ha kattsällskap för att må bra. Jag tror att en katt kan vara ensamkatt och må mycket bra beroende på dess läggning och på det förhållande den har till sin matte eller husse.
Jag har själv en honkatt som inte alls är intresserad av kattsällskap. Hon är en enmanskatt och vill bara vara i närheten av mig. Av det du berättar så verkar det gå ganska bra i det nya hemmet tycker jag även om honorna inte kommer överens riktigt. Det har gått framåt hela tiden hon har varit där. Bråken mellan honorna kan bero på att en är kastrerad och den andra inte. Jag tycker att du bör ge henne en eller ett par månader till. Du säger att hon var mycket gosig och kelig till dig men kelar inte så mycket med den nya familjen.

Jag undrar varför du omplacerar henne? Är det bara för att hon skall få kattsällskap? Av det du berättar om henne så är jag inte säker på att hon vill ha det. Kanske var hon helt nöjd med det liv hon hade hos dig och med ditt sällskap. Om du pga. en eller annan anledning inte kan ta hand om henne själv så ge henne lite mera tid i den här familjen. Om det bara är kattsällskap du tror att hon behöver så är jag som jag sagt innan inte helt övertygad om det. Mitt råd är ge henne lite mera tid eller ta hem henne igen!

Vänligen Liza