‹ Torrfoder

Okastrerad hane, vilket foder ska jag välja och vilken undvika?

Hej!

Jag har hört att man inte ska ge kastrerade hankatter torrfoder för att de kan få urinsten då? Stämmer det? Är det i så fall någon viss sort eller något visst ämne man ska försöka undvika? Frågar i förebyggande syfte för vår Kasper på sju månader är ännu inte kastrerad.

Hälsningar
Linda

Visst kan man ge torrfoder till en kastrerad katt. Ca. en procent av alla kastrerade hankatter får problem med urinsten, alltså det är inte många. Men om man har en katt som har fått eller har lätt att få kan bör man se upp med vissa saker……
Det är då bra att först ta reda på vilken typ av urinsten som katten har fått, utan den vetskapen har man svårt att rekommendera någonting. Det finns nämligen två typer av urinsten hos katt som behandlas helt olika. Men om det är den vanligaste typen av urinsten, struvitsten, ska man ge katten ett foder som surgör urinen (då bildas inte så lätt struvitstenar) samt att inte ge för mycket magnesium. Rekommenderat värde: 0,08 % Magnesium. Du hittar många bra foder i fackbutiken. Mitt förslag när din katt blir vuxen är ett foder som du hittar i djurfackhandeln: Royal Canin Fit 32.

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström