‹ Diverse foderfrågor

Ojämnt matintag, ena katten tjock – andra mager!

Hejsan!

Jag hoppas att ni kan hjälpa mig och min pojkvän med våra katter, vi önskar så att båda ska må bra och vara fina i hullet.
För några månader sen flyttade jag och min katthona Scuzzi in till min pojkvän och hans katthona Moms. Det tog ett bra tag innan Scuzzi och Moms kom överens, men nu verkar de trivas eller iaf acceptera varandra ganska bra.
Båda katterna är ca tre/fyra år (min är en hittekatt så jag vet inte åldern så noga (mellan 1 och 6 år säger veterinären) och steriliserade.

Vårt problem med dessa två katterna är dock att Moms är mer eller mindre anorektiker och Scuzzi är världens matvrak.
Moms har alltid varit väldigt noga med sin mat, det ska alltid finnas mat i hennes matskål och gör det inte det är hon väldigt fordrande och ska definitivt ha mat i matskålen, även om hon inte äter just då utan sparar till senare. Detta innebär problem eftersom Scuzzi lever för att äta.

Scuzzi var när jag hittade henne för nästan två år sedan en mycket utmärglad dräktig hona. Jag antar att det är därför hon alltid äter upp vartenda liten matsmula hon kan hitta, för att slippa svälta nåt mer.
Nu kan ni säkert räkna ut hur det går med Moms som alltid vill ha mat i sin matskål och Scuzzi som aldrig för sitt liv kan lämna mat till senare. Moms har numera börjat magra betänkligt, och Scuzzi har börjat lägga på sig betänkligt.
Till saken hör också att Moms är en innekatt, och vi vågar inte släppa ut henne eftersom hon är livrädd för allt nytt som kan vara farligt och struntar i oss (vi har försökt plocka ut henne i koppel, och det funkar tills någon kommer eller något händer, då får hon stora paniken och kryper in i alla hål hon kan hitta och fräser åt oss), och Scuzzi har vi försökt göra om till innekatt, men eftesom hon lider så av att vara instängd får hon numera gå in och ut som hon vill.

Vad vi har försökt göra med maten är att så fort Scuzzi är ute, vilket kan variera från några timmar till ett dygn så försöker vi att alltid fylla Moms matskål med alla läckerbitar vi hittar så att hon ska kunna ät upp sig.
När Scuzzi kommer in matar vi alltid båda katterna (den ena mer, den andre mindre) samtidigt, i varsin skål på varsit ställe i köket.
Vi matar dom mellan fyra och sex gånger varje dag, alltid samtidigt, så att Scuzzi inte ska äta upp Moms mat. Moms äter oftast bara lite- grand, sen går hon ifrån skålen och är nöjd, medans Scuzzi alltid äter upp och slickar rent helst båda matskålarna.

När Moms har ätit färdigt sin mat brukar vi få ställa undan henne matskål så att Scuzzi inte äter upp den också. Vi har försökt fya Scuzzi och spruta vatten på henne när hon äter Moms mat, men hon är en liten ögontjänare, så förr eller senare äter hon ändå upp Moms mat.
Även om det verkar funka ganska bra på detta viset, båda katterna är lugna och harmoniska och väldigt fina i pälsen, så fortsätter Scuzzi att lägga på sig och Moms att magra.
Vad kan vi göra? Är det någon som har en aning? Kommer Moms att svält ihjäl? Kommer Scuzzi snart inte kunna gå ut för att hon är för tjock?
Eller kommer de att klura ut hur de ska ha det snart?

Vi har märkt litegrand att Scuzzi väntar längre och längre för att komma till sin matskål och att Moms i perioder slukar all mat vi lägger upp, men det har tagit flera månader innan de kommit så långt. Finns det hopp för våra kisar att kunna samsas om maten?

Hej Jenny

Ja detta är ju ett problem. Jag tycker nog du har försökt göra det bästa jag själv skulle ha gjort. Jag har en liknande situation i min egen kattfamilj. En liten tjej som vill äta lite då och då och en diabetessjuk katt som äter allt och naturligtvis hennes mat också.

Nu förstår man ju din egen honkatts sjukliga aptit med tanke på hennes historia tidigare. Det är ganska vanligt att det blir så då även om det inte finns några sjukdoms orsaker bakom. Att alltid har varit hungrig då blir det lätt så. På sätt och vis är det kanske bra att matmonstret är den som går ute *fniss*, lite motion då.
Nu vet jag inte vad du ger dom för mat men kanske lite lightfoder för matälskaren så kan hon fortfarande äta lika ofta. Har Moms alltid ätit så dåligt eller kan det vara ett tand- problem? Men det verkar ju inte vara så heller eftersom hon äter ibland.

Min egen kattjej äter mest var 4 dag och väldigt mycket. Men hon är inte mager för det. Så det får vara som det är.
Att ha matplatserna en bit ifrån varandra men det antar jag att ni har. Jag tror ni ska ha tålamod och pyssla om bägge katterna lika mycket. Kanske ge Moms lite extra B-vitamin som ökar aptiten dock inte Scuzzi utan hon bör nog få lite lightfoder och kanske ge henne mer kokt fisk som är lite magrare än burkmat om dom nu får det. Skriv igen och berätta hur det går. Jag tror det ger sig med tiden.

MVH
Annalena Nyström
Djurkommunikatör för ökad förståelse ägare – djur