‹ Diverse pälsfrågor

”Ofräsch” i pälsen?

Hej!

Jag har två stycken kattor och de är syskon ur samma kull på samanlagt fem stycken.
Mamman var en vanlig Huskatt, korthårig, pappan var en Norsk skogkatt. Två stycken ungar blev långhåriga och tre stycken blev korthåriga, jag har en av varje. Kattorna är drygt tre år och för ca. tre månader sen kastrerades de.
Nu har de plötsligt blivit så ”ofräscha” i pälsen. Den korthåriga har fått en s.k. ”öppen” päls som inte lägger sig ner då man stryker den mothårs. Den långhårigas päls ser undertill och bak ut som om hon badat i matolja. De visar inte direkt upp några andra symtom. De äter, busar runt och är mycket keliga.
De är innekattor men har fri tillgång till balkong, där de ofta vistas. Kosten deras köper jag hos veterinären och den är av märket ”Specifik FCD”. Deras päls har alltid varit jättefin och glansig, vad kan det vara för fel, kan någon hjälpa mig?
Hej!

Denna fråga måste jag erkänna att jag inte kan besvara riktigt. Jag skulle nog pröva med att bada katterna och se om detta kommer tillbaka, vilket det kanske gör. Du skrev att de kastrerades nyligen, hormon- rubbningar kan jag föreställa mig, men på två katter?
Du kan prova ge dem annan kost, de kanske inte tål den kost de får. Jag tror det är bäst med varierad kost och inte samma hela tiden. De verkar ju vara friska för övrigt.
Du skulle ju kunna ta katterna till veterinären för undersökning av huden, så de inte fått någon hudåkomma. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden