‹ Magbesvär

Njurfel?

Hej!

Jag är just nu en mycket ledsen matte, för min kära gamla kattgubbe – huskatten Assar som blev drygt 14 år – dog för en vecka sedan.
Jag var bortrest en månad och hade honom hos min far som han alltid trivts hos. Emellertid fick jag denna gång hem en mycket mager och eländig katt som knappt stod att känna igen! Tilläggas bör att han alltid haft trög mage, men det sista halvåret var jag tvungen att ge honom paraffinolja nästan varje dag för att undvika total förstoppning.

När jag var borta hade Assar också smitit ut de sista dagarna och förmodligen fått stryk av någon annan katt, för han hade sår på flera tassar som småblödde. När den stackars katten kom hem hittade den sin mjuka älsklingsplats (min tvättkorg) och där lade den sig tillrätta och liksom tynade bort; steg inte ens upp och kissade utan gjorde det där han låg. Jag uppfattade att han valde att ligga där och dö, så på morgonen efter tog jag beslutet att ”ta bort” honom – klarade inte av att åka iväg själv med honom.

Min egentliga fråga är: Sista natten när jag tittade till honom spann han på ett så konstigt sett, liksom högt som ett morrande och stötvis fast han såg nöjd ut, så fort jag smekte honom.
Vad kan det ha berott på? Orkade han inte spinna ordentligt? Hade han månne ont? Tror ni att jag gjorde rätt, eller skulle han ha kunnat repa sig? På telefonförfrågning innan hos veterinär lät det dock inte så. Han drack mer och mer och mer också sista tiden. Ja, detta var ett långt inlägg, men jag plågas på något vis av all ovisshet.

Hejsan!

Först vill jag säga hur tråkigt det är att mista sin gamla vän, har själv mist mina två gamla katter hösten 1998.
Det låter som njurfel, i och med att han drack så mycket. Tyvärr, Assar skulle inte ha repat sig. Två av mina katter har dött av att njurarna lagt av. De magrar, dricker mycket, men är i alla fall uttorkade. Njurfel kan ge andra fel också, som magproblem och förstoppning. njurfel ger även urinförgiftning.
Att han kurrade så stötigt, beror högst troligt på att han var så sjuk. Ont kanske han hade, katter kan spinna när de har ont.

Man kan ge methylprednisolon (injektioner) som kan göra katten bättre en period, men då måste man börja med denna behandling innan katten har magrat för mycket. Man måste också ge koksaltlösning subkutant (injektioner), eftersom kroppen inte klarar av att ta upp vätskan vid njurfel. Man kan även ge antibiotika, det kan också göra effekt ett tag.
Vi behandlade båda mina gamla katter med såna här preparat. På Burmahonkatten med viss framgång. Hankatten utan framgång. Rent allmänt är honor ”segare” än hanar. Det finns alternativa mediciner som de använder i USA, med viss framgång. Nu beror det ju också på hur allvarligt njurfelet är. Allt detta förlänger livet något, men man måste ju också ha klart för sig att det kan medföra
lidande.

Paraffinolja är inte bra att ge dagligen, men man har ju inte något val om katten är kroniskt trög i magen. Min burmahona (Busan som blev nästan 19 år) hade också problem med trög mage i flera år. Eftersom jag gav henne antibiotika gjorde det henne något bättre i magen, då antitiotika har bieffekt – lös i magen. Men att ge antibiotika ofta är inte heller bra på sikt. Man få ge i intervaller, med uppehåll och sedan en ny kur osv..
Jag hoppas att dessa rader lättar din oro, för du har inte gjort något som helst fel. Återigen, det är mycket sorgligt att mista sin gamla vän. Du har mina fulla sympatier.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser