‹ Förlossning

När ska min hona föda?

Min katt väntar ungar vilken dag som helst! Blir det idag? Hon skulle enligt parningstabellen föda den tionde Maj, men enligt mina beräkningar (parningsdag + 61 dagar) skulle nedkomsten vara den sjätte Maj.
Detta är Sagas första kull och jag är lite orolig pga. att en av mina andra honor har fött en kull med ungar som dog efter andra dagen och nästa kull fick förlösas med kejsarsnitt. Och det är en unge ur kejsarsnittskullen som jag behöll, Saga, som nu skall föda! Hur vanligt är det att kejsarsnitt går i arv?
Saga har tytt sig till mej hela dagen, följt mig som en hund. Hennes beteende är som när hon löper, fast utan jaaamaaande tack och lov. Hon sitter i mitt knä och vänder baken till mej , precis som när hon löper, varför det? Hon är pigg, äter mycket, men liksom orolig! Blir det idag? Någon som har mera erfarenhet än jag – är jag tacksam för svar!
Min nästa fråga är vad är din erfarenhet – hur många dagars graviditet innan man skall göra ett snitt? Kommer för tidigt födda ungar att överleva, och hur sköter jag dem?
Jag älskar mina katter och vill endast deras bästa och nu undrar jag varför jag utsätter dem för att föda, men jag anser också att det är naturligt för dem då de har en sådan stark drift när de löper.
Mina katter är av rasen Helig Birma. Tycker du att hon var för ung för att paras? Jag fick rådet av en erfaren uppfödare där jag köpt mina katter, men jag har ändå frågan ringande
i huvudet, även om det är försent nu.
Tacksam för svar snarast!

Ninni Gomér


Hejsan Ninni.
Förstår din oro, hoppas svaret hinner komma i tid :-)
Ja, på beteendet verkar hon vara färdig att föda när som helst. Placera henne i födslolådan, och sätt dig själv bredvid, klappa på henne och uppmuntra henne. Mina katter har alltid velat ”hålla tassen” då de ska föda.
Vet inte hur vanligt det är med att kejsarsnitt ”går i arv”, men ha telefonnummer till veterinär lättillgängligt om hon får problem, eller du tycker att det dröjer för länge.
För tidigt födda kattungar kan överleva, bara de inte är väldigt små. Det beror en hel del på vilken vikt de har. Tycker inte katten är för ung, ganska lagom ålder på katten, och löpt verkar hon ju gjort ett par gånger.
Gå gärna in på den här länken så har du jättemycket läsvärt där. Lite svårt att förklara allt i ett mail, men denna sida täcker nog allt tror jag. Lycka till, och hoppas allt går bra.

Mvh
Susanne Wahlborg