‹ Introduktion av kattunge

Mycket tänkvärda tips vid införskaffande av kattunge

Jag ska skaffa en liten kattunge för första gången. Vad bör jag tänka på? Vad är ett måste att handla in, förutom kattlåda, sand, mat och leksaker?

Åsa Löwendahl

Hej Åsa!
När du väljer kattunge ska du se till att du får en frisk unge. Ögonen ska vara klara, den ska inte ha några tecken på kladd i baken (spår från diarré) och den ska verka frisk och pigg och vara MINST åtta veckor. Jag tycker gott att en kattunge ska vara tio-tolv veckor innan man tar den från mamman. Är kattungen inte avmaskad så är det något du måste göra, avmaskningsmedel finns på apotek (receptfritt), det finns i pastaform (är som en salva) och är mycket lätt att ge katter. Följ noga bruksanvisningen! Kattungen ska även vaccineras.
Något du borde investera i är en klösbräda, vilken räddar tapeter och möbler. Någon sovlåda kanske du vill ha till din katt, men det är inte ofta katter går och lägger sig dit de blir hänvisade, han/hon kommer nog att hitta ”sin” utsiktsplats. Katten behöver även sele och koppel då man ska börja vänja dem så tidigt som möjligt, fast vänta ett par veckor tills kattungen hunnit installera sig ordentligt. En transportkorg är ett måste då man ska frakta katten i bil t.ex. till och från veterinären.
Vad du ska tänka på när du kommer hem med din nya familjemedlem är att låta den i lugn och ro utforska sitt nya hem. Sätt den i kattlådan och låt den gå därifrån själv så hittar den tillbaka sedan, den ska även visas till mat och vattenskål.
Har du andra husdjur så vänta ett par timmar med att presentera dem, annars kan det bli för mycket för kattungen. I början kommer den troligtvis att sakna sin mamma och sina syskon men med mycket kärlek så kommer det snart att gå över. Glöm inte kastration av katten när den blir könsmogen. Gå gärna in på Svenska Katters Sida för mer information och fakta. Lycka till!

Anna