‹ Förlossning

Missbildade kattungar ärftligt?

I natt fick vår européhona två kattungar (på 68:e dräktighetsdagen). Hon är ca. tre år och hade en kull förra hösten.
De tre kattungarna från denna kull mår bra och har utvecklats till fina européer. Däremot var resultatet från nattens födsel mindre lyckad. Den första ungen var död och den unge som kom fyra timmar senare hade gravt missbildade bakben. De var bakvända, hoprullade och helt stela. Hos den först födda kattungen kunde jag inte se några missbildningar. Kullen bestod av två kattungar.
Mina frågor är:
1. Är missbildningar vanligtvis orsakade av infektioner eller är de vanligtvis genetiskt betingade?
2. Om det är så att missbildningen troligtvis beror på ett genetiskt arv skall jag då ta min hona ur avel?
3. De tre kattungar som hon fick i förra kullen (hennes första kull) skall de även tas ur avel?
4. Bör man även undvika att para på min honas kullsyskon?

Med vänlig hälsning och med hopp om svar!


Hej!
Jag ska försöka svara på dina frågor efter bästa förmåga!
1. Eftersom din hona fött kull tidigare med lyckat resultat så kan resultatet på denna kull ganska troligt bero på någon virusinfektion. Även en livmoder i ”dålig kondition” kan ligga bakom.
2. Mitt råd till dig är att låta en veterinär undersöka och ta de prover som behövs för att se om det beror på virus, om det INTE skulle vara fallet bör du överväga att ev. ta en kull till på henne med en annan hane för att se vad som händer. Det kanske inte låter ut som ett gott råd, men ifall det inte är virus så kanske det kan bero på just de två linjerna som korsades – med en annan han kan resultatet bli som med det första kullen – helt OK!
3. Vänta tills du har kollat upp katten och ev. prövat para henne igen – efter det kan du besluta om katten ska tas ur avel.
4. Samma sak här; Vänta tills du hat fått besked – infektion eller inte – ev. testparning och se resultatet, ta sedan ett beslut.

Mariana