‹ Från ute- till innekatt

Min utekatt lider!

Hej!
Jo det är så att jag och min familj har haft Charlie (katten) i snart 13 år och vi har bott på ett och samma ställe tills för ett par veckor sedan då vi flyttade till en lägenhet en trappa upp i en helt annan stad och därför så kan vi inte släppa ut Charlie.
Han värkar vara väldigt olycklig på grund av detta, han jamar nästan konstant dagarna i ända och tittar ut genom fönstrena. Har har provat att gå ut med i sele men då börjar han fräsa och skaka, det är jätteotäckt, han värkar lida väldigt mycket, hör man bl.a. på jamandet. Han jamar högt och håller på nästan dygnet runt, han blir tyst i bland, och det är inte ett vanligt jamande heller utan det kommer riktigt från magen.
Jag älskar min katt väldigt mycket, fick han när jag var sex år, nu är jag 19 år. Han är väldigt personlig också, han kan inte vara från mig eller min familj i en längre tid utan att hålla på att jama. Vad ska vi göra? Är det bästa att avliva han så att han kommer upp till himlen (för- hoppningsvis) eller kan det finns en annan lösning (kan inte sova för att jag bara tänker på hur vi ska göra med Charlie)…

Johan

Hej Johan
Ja det är jobbigt för katter precis som för barn att flytta. Charlie behöver lite tid på sig att komma till ro i den nya miljön, det är inte bara det att han inte kan få gå ut som vanligt utan ALLT är nytt, ny lukt i lägenheten, nya lukter utifrån, möblerna står inte där dom brukar och så vidare.
Du får försöka ägna ännu mer tid till Charlie och trösta honom när han jamar, ta honom i famn och låt honom sitta i knät osv. hela tiden. Den här omställningen kan ta ca. en månad men jamandet kommer att avta allt eftersom han känner sig tryggare.
Jag tycker inte att du skall ta ut Charlie nu i början utan låt honom lära sig allt nytt i lägen- heten först sen kan du börja försöka gå ut med honom om han vill. Ge nu inte upp för det
kommer att gå bra det är jag övertygad om.

Kattkramar
Inger