‹ Exotic

Min perser-kattunge kanske exotic?

Jag har en kattunge, en perser. Mamman är exotic och pappan är en ”vanlig” perser med lång, tjock päls.
Enligt uppfödaren skulle min katt få lång päls som sin pappa, men nu är hon tre och en halv månad och pälsen har inte växt ett dugg sedan jag fick hem henne. Så nu undrar jag om uppfödaren ljög för mig eller tar det lång tid för pälsen att växa ut?

Hej Linda!
Jag har svårt att tro att en uppfödare ”medvetet” skulle ljuga om en sådan sak efter- som det förr eller senare visar sig vilket hårlag katten har.
Däremot kan jag eventuellt tänka mig att det kanske var en uppfödare som inte har haft så många perser/ exokullar och därför inte är van att ”se” vilket hårlag kattungarna kommer att få.
När man parar en Exotic med en Perser är det fullt möjligt att alla kattungar i kullen blir lång- håriga, att alla skulle bli korthåriga är väl inte lika vanligt och knappast möjligt heller….Din uppfödare kanske bedömde din kattunges hår- lag som ett långhår beroende på att den kanske inte hade samma kvalitet eller struktur som övriga Exotic i kullen, men å andra sidan tycker jag nog att vid 12 veckors ålder bör man se skillnad om man har både lång- och korthår i kullen….
Men om din kattunge har början till lång päls (någon cm och lite ”ullig” babypäls) är det fullt möjligt att du faktiskt har en perser! Pälsen kommer inte på en gång utan en Perser har snarare utvecklat full päls vid ett-två års ålder.
Mitt råd är att vänta och se vad som händer med pälsen eftersom din katt är så pass ung ännu att den inte ska ha lång flödande päls än.

Många Hälsningar
Mariana