‹ Innekatt

Min katt längtar ut?

Min birmahona, född i maj 1988, vistades i sommar fem veckor på Öland och fick då, liksom mina övriga katter, vara ute på tomten vilket uppskattades mycket. Hon hade kattungar som hon tog väl hand om.
Sedan vi kom hem är hon som förbytt. Hon går omkring och jamar högt och börjar oftast tidigt på morgonen. Hon sitter ibland i fönstret och tittar ut men går också fram och tillbaka i lägenheten.
Jag förstår att hon säkert längtar ut men jag undrar om det finns något jag kan göra åt det. Jag har försökt sysselsätta henne och leka med henne men det har inte löst problemet.
Hon har varit tunn efter sin första kull men börjar nu komma ikapp. Hon är frisk, äter som hon ska och leker gärna då och då med en av mina andra katter.
Jag undrar också hur det kommer att bli nästa sommar när jag återigen kommer att ha katterna med mig till Öland. Blir det värre då?
Mina övriga katter som också älskar att vara ute när vi är där accepterar att det är inne som gäller när vi kommer hem igen. Tacksam för tips!

Hej!
Din katt tycker det är roligare ute på Öland än att vara inne. Det gäller att få henne att tycka det är roligt inne. Något som distraherar och tar uppmärksamhet från henne. T ex en rolig klätteranordning att leka i.
Du skulle kunna gå ut med henne i sele där du bor, så får hon lite av sitt lystmäte tillgodosett för att vara ute. Trevligt både för katten och kattägaren, om vädret är skapligt.
Det framgick inte hur ni bor, men katten kanske inte alls tycker det är roligt att komma ut i sele i stan eller bostadsområdet. Och slutar med att sitta i fönstret eller vanka omkring när hon ser att det ”inte var så kul trots allt”. Det är värt ett försök. Är man lite full i sjutton kan man passa på när det regnar, om man inte vill gå ut med katten i sele. Katten vill in fort som bara den då, och upptäckte att det ”inte var så roligt”.
Mina katter får aldrig gå ut som de vill, bara i sele. Min gamla Burmahona, Busan, hoppade på dörrarna och ville komma ut – eftersom hon älskade promenaderna i skogen. På hösten när det började bli kyligare och tristare, tog jag ut henne ett par gånger då de småregnade. Hon verkade fatta att det bara var på sommaren det var OK att komma ut, inte på höst och vintern. Så prova detta med att gå ut i sele med katten.
Är det kallt och börjar komma snö märker ju katten detta och förhoppningsvis inte alls vill ut. Min erfarenhet är att det är de sista intrycken som katten varit med om som sedan avgör vad katten tycker är roligast eller otäckast.
Det är högst troligt att hon kommer att göra likadant efter nästa sommar när hon kommit hem igen. Gör samma sak då också om det fungerar nu, men prova detta. Jag är ganska övertygad om att katten inte vill ut om hon får komma ut i sele nu på början av vintern.

Lycka till!
Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden